Annons

Konsthallen i full Blom

Sedan 2011 bor konstnärsparet Nina Slejko Blom och Conny Blom i Landskrona. De har båda fått Landskrona stads kulturstipendium och nu hänger verk av de båda i Konsthallen. Med sin konst uppmanar de besökarna att tänka efter.

Det konstverk som slottsparken runt Konsthallen just nu utgör genom färg och form är svåröverträffat. Innanför de stora fönstren till Konsthallen hänger istället motsatsen till vårens färgprakt och detaljrikedom. Nina Slejko Blom och Conny Blom är i det närmaste minimalistiska i sin utövning. Det är mycket vitt, genomskinligt och luftigt.
Med måleri, ljudkonst, installation, teckning och text utmanar de betraktaren. Här hänger ramar som är inlindade med bubbelplast och på samma vägg fast i andra hörnan av lokalen hänger ett antal CD-skivor. Bland de övriga verken finns också texter som de vill att besökaren ska fundera över och just ord är viktigt i deras konst, inte minst för Conny Blom.
– Det där med censur är speciellt. Framför allt den censur som används i ett så kallat gott syfte. Vi har ju flera exempel nyligen, bland annat av verk skrivna av Astrid Lindgren, säger Conny Blom och pekar på några tavlor som på avstånd ser ut som orangea rektanglar med vita streck. När man går närmare ser man dock att de vita strecken består av meningar och det orangea är färg som täcker text. Det är dock inga texter av Astrid Lindgren.
– Det började med att jag tog George Orwells bok 1984. Jag censurerade då bort allt negativt i boken och kvar blev 46 mer eller mindre meningslösa sidor. Beträffande desa tavlor så har jag även censurerat samtliga negativa ord och då blev det inte mycket kvar, säger han och ler.

Annons
 

Conny Blom talar också mycket om upprepning och vad som är original och vad som är kopior. Hur mycket kan man sno utan att det räknas om en kopia?
– Skivorna här är av en kvinna som spelade in ett mycket stort antal pianostycken och släppte dessa på CD. Den goda kritiken lät inte vänta på sig men en vacker dag uppdagades att kvinnan inte skrivit en not själv. Allt var kopierat rakt av. Det märkliga var att hon fått mycket fin kritik och en del av kritikerna hade tidigare sågat den riktiga kompositören, säger han och skrattar.

Med det i minnet får orden Allt Ditt Är Mitt en speciell betydelse. Dessa ord pryder en av väggarna i Konsthallen.
– Jag har fastnat mycket för deras ord, säger konstintendent Birthe Wibrand som är förtjust över att ha fått de båda att ställa ut tillsammans.
– Jag gillar konst som får mig att tänka och dessa två konstnärers verk är verkligen sådana. Ibland måste man ge sig tid för att skapa en bild av vad det är man betraktar. Och det är när man kommer på detta som man fylls av kärlek till konsten, säger hon.

Nina Slejko Blom arbetar med personliga berättelser snarare än med övergripande ställningstaganden. Även hon använder sig mycket av bokstäver. Bland annat hänger en längre konversation med en gallerist på en av väggarna. Men här hänger även traditionella tavlor av konstnären.

För den helt oinvigde föreslås ett besök på vernissagen som äger rum i Konsthallen imorgon lördag klockan 13.00. Då finns båda konstnärerna på plats och kan då berätta om sin konst.

Invigningen är klockan 14.00. Utställningen pågår till den 31 maj.

Fakta:
Nina Slejko Blom (född 1982, Slovenien) tog sin magisterexamen i Fri konst vid Akademin Valand 2009, och dessförinnan har hon en kandidatexamen i måleri från Konstakademien i Ljubljana, Slovenien. Slejko Blom har medverkat på utställningar på exempelvis MMoMA (Moscow Museum of Modern Art), MSUM -Museet för samtidskonst i Ljubljana, UGM – konsthallen i Maribor, Modern Gallery i Ljubljana, Kalmar Konstmuseum, Göteborgs konsthall, Konsthallen Röda Sten, Galleri Rostrum i Malmö, konnektor – Forum für Künste i Hannover, med mera.

Conny Blom (född 1974, Sverige) tog sin magisterexamen i Fri konst vid Akademin Valand 2007. Blom har ställt ut på bland annat Moskvabiennalen, Skulpturquadrennialen i Riga, UGM – konsthallen i Maribor, Casino Luxembourg – Forum d’art Contemporain i Luxemburg, Göteborgs konsthall, Kalmar konstmuseum, MMoMA (Moscow Museum of Modern Art), DOX Centre for Contemporary Art i Prag, quartier21, MuseumsQuartier i Wien, State Art Gallery i Kaliningrad, med mera.


Nina Slejko Blom och Conny Blom arbetar individuellt men ett av konstverken har de gjort tillsammans. Det är ett fotoalbum med bröllopsbilder och med ansiktena bortskrapade.
– Det är bilder från Internet. Det finns en massa sidor där folk säljer sina bröllopskläder. De har då helt enkelt skrapat bort sina ansikten för att vara anonyma. Det komiska mitt i all tragik är ju att det under bilderna på nätet stod namn och telefonnummer till säljaren, säger Conny Blom.

En kommentar till "Konsthallen i full Blom"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Uppåtgående Landskronakonstnärer prisades

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser