Annons

Ett fruset ögonblick i Landskronas historia

Åke Jönsson höll föredrag hos Föreningen Norden på Stadsbiblioteket på måndagskvällen. 
– Ett hundratal åhörare kom och lyssnade på en mycket intressant berättelse om Landskronas danska arv, meddelar Per Månsson.

Föredraget avslutades med en historisk händelse som ägde rum den 27-28 maj 1677. Karl XI och hans svenska arme på 5000 soldater hade slagit läger uppe på Rönneberga backar där de inväntade förstärkning.  Den danske kungen Kristian V med en överlägsen arme på 12000 soldater tågade ut från Landskrona för att möta svenskarna i strid. Danskarna stannade upp vid Arrarp, då de felaktigt trodde att svenskarna hade fått förstärkning. På natten som följde drog sig den svenska armen tillbaka utan att bli upptäckta av danskarna och slapp på detta sätt undan ett säkert nederlag.

Annons
 

– Efter föredraget serverades en lättare förtäring och det anordnades lotteri, avslutar Per Månsson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser