Annons

Stadsdirektören känner sig tvingad från Landskrona

Bilden klarnar allt mer kring stadsdirektör Susanne Öström. Faktum är att hon redan flyttat upp till Värmland där hennes make har ett företag och den lägenhet hon har på Strandvägen kommer att läggas ut till försäljning. Hennes anställning upphör den 16 december och fram till dess är hon arbetsbefriad. – Jag är sjukskriven till den 30 april och sedan är jag arbetsbefriad. Jag kommer dock att finnas tillgänglig på konsultbasis om det skulle behövas, säger hon till Landskrona Direkt. Anledningen till att hon valt att säga upp sig är att hon inte har samma synsätt på rollen som stadsdirektör som politiken, det vill säga den styrande treklövern och Sverigedemokraterna. – Förtroendet mellan politiken och en stadsdirektör måste vara ömsesidig och så är det inte i detta fallet. Om politiken tycker att jag som stadsdirektör ska hållas helt utanför diskussionerna när en utvecklingschef ska anställas så har vi inte alls samma syn på min roll. Därför är inte mitt förtroende för politiken orubbat och då blir situationen ohållbar. Det fanns helt enkelt ingen annan väg, säger Susanne Öström. – Men jag vill poängtera att jag har haft ett mycket gott samarbete i organisationen i övrigt och jag tycker att vi har fått mycket uträttat sedan jag började för knappt två år sedan. Så lät det då… Är du inte rädd för att jobbet ska bli kortvarigt med tanke på omsättningen av kommunchefer i Landskrona? – Nejdå. Jag har skrivit på ett kontrakt som gäller tills jag fyller 63 och fungerar det bra så skriver vi ett längre avtal innan det löper ut. Jag har flyttat hem till Landskrona för att stanna. Så lät också då… – Det har varit ganska rörigt på chefssidan och det behövs ett stabilt ledarskap för att få bukt med problemen i staden. Men det gäller att ha en öppen dialog och att alla drar åt samma håll. Det betyder att både vi tjänstemän och politikerna måste kavla upp ärmarna. I samband med att den förre stadsdirektören Christer Pålsson entledigades så talades det om listor på obekväma kommunala tjänstemän och att en av huvudpersonerna som arbetat i det dolda var stadsbyggnadsnämndens ordförande Börje Andersson. Nu hörs liknande tongångar och mellan raderna hör vi att Börje Andersson och Susanne Öström inte dragit jämnt. – Det snackas väldigt mycket om Börje Andersson och det har jag hållit mig ifrån. Jag ska egentligen inte uttala mig. Jag har ingen relation till honom. De gånger vi talats så har det gällt anställandet av en förvaltningschef. En sak är dock klar och det är att vi har två helt olika syn på chefsskap. På frågan om hon tror att Börje Andersson är spindeln i nätet över hur staden ska styras svarar Susanne Öström undvikande. – Det får du fråga Torkild om, säger hon först. När Landskrona Direkt påpekar att det vore konstigt om vi frågade Torkild Strandberg om vad hon trodde svarar hon. – Börje Andersson är inte helt osynlig. Det räcker med att man läser exempelvis utvecklingsprogrammet och sedan jämför med andra texter. Där är en hel del som går igen. I en tidigare artikel har Landskrona Direkt listat de som haft tjänsten som stadsdirektör eller motsvarande. Där framgår tydligt att de som letat efter något långvarigt jobb borde sökt något annat. – Torkild och de andra i politiken bör först och främst fundera över vad stadsdirektörens roll ska vara innan de anställer någon. Det dom gjorde nu stämmer inte överens med den arbetsbeskrivning jag hade och därför står vi här nu. Landskrona är nu ett avslutat kapitel för Susanne Öström men vad hon ska göra i framtiden vet hon inte. – Jag har mått mycket dåligt av detta och det är med sorg i hjärtat jag har tagit beslutet. Men just nu är jag sjukskriven och därefter ska jag ta det mycket lugnt i sommar innan jag börjar fundera över framtiden. De som känner mig vet dock att jag inte är någon som slår sig till ro. Faktum är att jag redan fått förfrågningar. Så fungerar det nuförtiden. Men detta får vänta till efter sommaren. Nu ska jag bara njuta, avslutar hon.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser