Annons

Gemensam plattform för lediga hyresbostäder

Med start sommaren 2015 presenteras nordvästra Skånes lediga hyresbostäder på en gemensam digital plattform. I ett unikt samarbete satsar nu åtta av regionens större bostadsbolag, både privata och kommunala, på den rikstäckande marknadsplatsen Boplats Sverige. Med en gemensam marknadsplats vill bostadsbolagen snabba upp och förenkla sökprocessen efter lediga hyresbostäder. De flesta produkter och tjänster förmedlas idag via branschgemensamma marknadsplatser på Internet, så också bostadsrätter och egna hem. Många bostadssökande förväntar sig liknande möjligheter för hyresbostäder och saknar en totalbild över utbudet. Helsingborgshem fick därför i uppdrag av sin styrelse att utreda möjligheten att skapa en gemensam marknadsplats för en majoritet av regionens lediga hyresbostäder, både privata och kommunala. Ett av målen från styrelsen var att göra det lättare att hitta lediga bostäder. Till sommaren blir detta verklighet när åtta bostadsbolag, med totalt cirka 22 000 lägenheter, gemensamt väljer att ansluta sig till den rikstäckande marknadsplatsen Boplats Sverige. – Med Boplats Sverige vill vi möta den moderna kundens krav på överblick, snabbhet och enkelhet. Just nu byggs det rekordmånga nya hyresbostäder och vi vill vara så tillgängliga som möjligt för att hitta nya kundgrupper i hela Sverige, berättar Helena Fremle, VD för AB Landskronahem. Landskronahem Med cirka 4 000 lägenheter och drygt 50 procent av hyresmarknaden är AB Landskronahem Landskronas ledande bostadsföretag. Bolaget förvaltar även cirka 160 kommersiella lokaler. Företaget ägs av Landskrona stad. Boplats Sverige startade hösten 2014 med syfte att bli ”ett Hemnet för hyresrätten”. Med det nordvästskånska tillskottet är 28 bostadsbolag anslutna och bostadssökande söker gratis efter lediga bostäder i områden man intresserar sig för. Själva administrationen kring uthyrningen sköts sedan av respektive bostadsbolag. – På bara ett halvår har bostadsbolag med drygt 90 000 lägenheter anslutit sig så intresset är stort och vår målsättning är att växa ytterligare och bli Sverige största, rikstäckande marknadsplats för hyreslediga lägenheter med förstahandskontrakt, säger Mikael Georgsson Affärsutvecklingschef på Vitec som står bakom Boplats Sverige. En viktig framgångsfaktor för en gemensam marknadsplats är en bred uppslutning av både kommunala och privata aktörer och därmed ett brett, varierat utbud av bostäder. Den 6 maj bjuder därför arbetsgruppen och Vitec in ytterligare hyresvärdar i regionen till ett informationsmöte. – Vi representerar mer än hälften av hyresrätterna på vår marknad och vi vill att fler ska ansluta sig tillsammans med oss. Vår förhoppning är också att en gemensam marknadsplats ska bidra till nordvästra Skånes fortsatta tillväxt och att fler utanför Skåne ska upptäcka hur bra man bor här. Redan idag finns HSB och Tornet i Landskrona med, avslutar Helena Fremle.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser