Annons

Malmsten lirar på Afrikas största jazzfestival

Vi har skrivit om Rickard Malmstens musicerande runt om på denna jord. Nu ska han för första gången spela i Afrika och sedan återstår bara Antarktis för den Landskronafödde jazzbasisten. Landskrona Direkt har tagit honom på pulsen och som vanligt slår den snabbt.

Du har många strängar på din bas, om uttrycket tillåts. Närmast ska du åka till Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou och spela på Afrikas största jazzfestival Jazz à Ouaga. Hur får man ett gig där?
– Det är Svenska Utrikesdepartementet samt svenska konsulatet i Ouagadougou som väljer den artist som ska representera Sverige och självklart är detta ett väldigt hedrande uppdrag som jag är mycket tacksam och stolt över. Jag kommer att åka med mitt senaste projekt vilket med DJ Gurra och den unga talangen Eddie Hultén. Man kan nog kalla musiken elektronisk Jazz.

Annons
 

Vad vet du om festivalen?
– Jazz à Ouaga är Västafrikas största jazzfestival och jag har stött på lite folk under åren som har spelat där och som tycker att det är en fantastisk festival. Folk från alla nationer deltar i festivalen och det sägs att hela staden blir engagerad i denna lite bisarra musikstil som kallas för jazz.

Är där några fler stora namn som spelar?
– Det är hög klass på musikerna och på sätt och vis kan det vara rätt skönt att slippa några av dom största namnen som man själv har sett många gånger och som alltid cirkulerar på dom stora festivalerna runt om i världen. Festivalen kan ju öppna upp dörren för nya talanger som än inte har nått ut till den stora massan. Det kommer även finnas en hel del Afrikanska band vilket blir kul och som man inte hör så ofta på festivalerna i Europa och USA.

Har du spelat i Afrika tidigare?
– Jag har spelat i Europa, Nordamerika, Australien, Sydamerika och Asien men aldrig i Afrika så det kommer att bli jättespännande och en häftig upplevelse.

Då har du betat av samtliga världsdelar förutom Antarktis.
– Det stämmer, Antarktis here i come! Det kunde bli en kul dokumentär att man spelar framför 30 000 pingviner.

Du har nyss kommit hem från Estland där du ska arrangera en egen jazzfestival i juli. Berätta om festivalen.
– Võsu International Jazz Festival är en dröm som jag länge har gått och burit på. Den kommer att vara i Võsu som är vackert beläget i Lahemaa nationalpark omgiven av en tre kilometer vacker strand. Festivalen kommer att vara på stranden så man kan sitta i sina badbyxor och ta sig ett dopp I havet när hettan tränger på. Målet är att festivalen skall bli en årligen återkommande tradition som fortsätter att växa många år framöver och att den får svenska artister, arrangörer och branschfolk att bygga vidare på de relationer de får med våra Baltiska grannar. Ett samarbete med Kungliga Musikhögskolan har inletts där utvalda musiker och representanter kommer uppträda. Även lärare från skolan kommer att uppträda, bidra med expertis och hålla föreläsningar.

Har du samtliga namn klara?
– Alla namn är klara och vi kommer bland annat att höra Anders Bergcrantz, Brian Melvin, mitt nya projekt med Eddie Hultén och många andra talanger från Sverige, Baltikum och övriga världen

Du har ju varit inblandad i många olika projekt under din livstid, inte minst ditt senaste projekt med Emilush som tolkade din jubileumslåt till BoIS. Hur länge orkar du hålla detta tempo?
– Jag lovade mig själv att inte ta på mig för många projekt och ta det lugnare när jag fyllde 40 förra året men tyvärr har jag inte kunnat hålla det löftet. Jag misstänker att jag har en sak gemensamt med Livingstone. Vi fortsätter att gå så länge det är framåt.

Avslutningsvis, när får Landskronaborna njuta av jazztoner av dig?
– Jag ser fram emot att komma till Landskrona och spela, en stad som sitter långt in i mitt hjärta. Förhoppningsvis ska det inte ta allt för lång tid.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser