Annons

Amerikansk fotoikon till Landskrona

Nyligen kunde man på dansk TV följa den livlige fotografen Duane Michals, 83, på en resa från barndomshemmet i Pittsburg, via New York där han bodde och var verksam under många år till Vermonts vackra natur. Nu står det klart att den världsberömde fotografen i sommar ger sig ut på en ny tur då han korsar Atlanten för att ta sig till Landskrona.

Landskrona Foto Festival, i år ett tiodagarsevenemang 20–30 augusti, kommer även denna gång att få storfrämmande. Ifjol gästades festivalen av ”fotografins Mick Jagger”, Nan Goldin, och i år är det alltså  den legendariske fotografen Duane Michals som kommer att ställa ut i konsthallen.
– Det är en fantastisk fotograf och konstnär som kommer till Landskrona, meddelar nöjt festivalens kuratorer Thomas H Johnsson och JH Engström. Duane Michals hade sin första utställning redan 1963 i New York och 1970 förärades han en separatutställning på Museum of Modern Art. Inte illa av någon som påstod sig vara ”fullständigt självlärd” inom fotografi.
– Duane Michals slog igenom på slutet av sextiotalet genom sitt uttryckssätt att använda sekvenser av svartvita fotografier istället för enstaka bilder. Han skulle utveckla denna unika berättarteknik genom att för hand skriva texter som kombinerades med bildsekvenserna. Hans arbete bär på en lekfullhet och förförisk charm, fortsätter Johnsson och Engström.
Men hans intellektuella skärpa och hans humanism gör honom till en av fotografins verkligt stora de senaste femtio åren. När vi hade kontakt med honom före påsk såg han mycket fram mot att personligen komma till Landskrona och Sverige.

Annons
 

Landskrona Foto Festival ser ut att bli årets höjdpunkt för såväl fotointresserade som fotografer i Skandinavien. Förutom över 20 utställningar, fler stora namn utlovas inom kort,  hålls ett internationellt seminarium där några av världens främsta auktoriteter diskuterar det ständigt föränderliga fotografiska landskapet.


Texten är enligt Duane Michals ett medvetet drag i hans strävan efter identitet: ”No one can reproduce my handwriting, but someone else can always make a new print, har han själv sagt, liksom ”Seeing words on a page pleases me. It is like a trail I’ve left behind me, uncertain, strange markings, a proof that I’ve been there.”
Foto: (Who Am I): Duane Michals 1994.


Fotofestivalens kuratorer Thomas H Johnsson och JH Engström ser ut att få ihop ett spännande program till den 10 dagar långa festivalen. Foto: Privat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser