Annons

Grattis Tulli, 90 år idag

Ann-Marget Olsson kallad Tulli är en slagfärdig, generös och humoristisk kvinna med vacker handstil och hon fyller 90 år idag, den 9 april.

Tulli föddes 1925 och växte upp i en tjänstebostad i en anslutning till ett sädesmagasin. Höns och katt fanns i hushållet. Hönsen gav ägg och katten höll undan möss och råttor.

Annons
 

Efter folkskoleåren vidtog ”Elementarskolan för flickor,”där bland annat högläsning ur Selma Lagerlöfs böcker och välskrivning ingick.
Hennes handstil är fortfarande läsbar och vacker.

Vid andra världskrigets utbrott evakuerades Tulli och hennes syster till Småland. Hon har berättat minnen, om hur hon badade i en sjö med skräckinjagande snokar.

Efter några år som telefonist på Kungliga Telegrafverket gifte sig Tulli och födde en dotter och en son, ansvarade för barnens och hemmets skötsel och bistod maken i hans firma vid behov.

Efter sju år insjuknade sonen på våren och avled på hösten med känslomässiga påfrestningar som följd för alla i familjen.
Tulli började därefter delta i körkortsundervisning och porslinsmålning. Aktiviteterna krävde olika fokus och gav efterhand goda resultat.

1967 genomfördes omläggning från vänster- till högertrafik utan felkörning från Tullis sida. Från 1965 och 25 år framåt arbetade hon med försäljning, kassa och telefoni på Scandinavian Ferry Lines kontor i Landskrona respektive Helsingborg.

1990 uppnådde Tulli pensionsåldern.

1975 flyttade hon och maken från Landskrona till eget hus med trädgård Glumslöv. Efter 25 år med ett liv tillsammans med goda grannar och vänner i Glumslöv blev Tulli änka efter 54 års äktenskap.Detta innebar eget ansvar för hus, trädgård och ekonomi, som tidigare delats med maken.

Vid drygt åttio år sålde hon det gemensamma huset och flyttade till mindre radhus med mindre trädgård, som hon fortfarande sköter föredömligt. Vintertid har trädgårdsarbetet ersatts med daglig stavgång, gymnastik och Qigong en gång per vecka.
Dessa vitaliserande aktiviteter har i takt med stigande ålder avtagit de senaste fem åren utom daglig stavgång, som fortfarande utövas tillsammans med ett gäng glada stavgångare.

Hon gläder sina vänner med hemlagad mat, egenhändigt bakat bröd respektive kakor och roliga historier. Tulli har liksom andra kvinnor i hennes generation uppfyllt kriterierna för ett kvinnoideal, som inneburit ”att man skall se ut som en ung flicka, uppföra sig som en dam, tänka som en man och arbeta som en häst”.

Tulli har sannolikt uppnått sin höga ålder på grund av ett regelbundet liv med motgångar och glädjeämnen, hemlagad mat, dagligt utförda motion, sinne för humor och arv från föräldrarnas långlivade gener med framlidna föräldrar på nästan 92 respektive 95 år.

Vi som gratulerar är hennes närmaste från Upplands Väsby, Skälby i Järfälla och Bristol i Storbritannien, det vill säga dotter Leni med make Gunnar, barnbarnet Ingela med make Erik och barnbarnet Cecilia med fästman Richard och barnbarnsbarnen Emelie och William med flera vänner och grannar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser