Annons

Bibelns budskap visualiseras genom handgjorda figurer

Att skapa handgjorda figurer för att visualisera bibelns budskap är vanligare i andra europeiska länder. Ewa Winquist har under våren lett en cirkel där deltagarna bland annat har skapat tre scener på påsktemat – nattvarden, Getsemane och golgatavandringen. Scenerna finns till beskådan i S:t Johannes kyrka.

Uppmärksamma kyrkobesökare har säkert lagt märke till de små scenerna ur bibliska berättelser, som visats upp i kyrkorna  – i Sofia Albertina, i S:t Ibbs kyrka och nu i S:t Johannes kyrka. Figurerna ser nästan levande ut i sin enkelhet.
Med hjälp av ståltråd, tyg, frigolit och garn har en grupp intresserade gemensamt illustrerat bibelns budskap med bibliska figurer och rekvisita i det lilla formatet.

Annons
 

Det hela började när Ewa Winqvist, aktiv församlingsmedlem,  funderade på att göra en julkrubba på Ven, med lite annorlunda figurer.
– Jag hade hört talas om de bibliska figurerna som är vanligt förekommande bland annat i Schweiz, berättar hon.
– Det var för cirka 50 år sedan som en nunna där började skapa bibliska figurer för att illustrera de texter ur bibeln – ett praktiskt bibelstudium med skapande och reflektion.

Ewa Winquist blev så intresserad att hon reste till Schweiz för att utbilda sig i hantverket. Det blev flera resor och sedan startade hon en studiecirkel.
– Vi är sju personer som träffas varje måndagskväll i Johannesgården, berättar hon.
– Vi fortsätter med cirkeln till hösten och fler intresserade är välkomna.


Ewa Winqvist och Karl-Olof  Nilsson, kyrkvaktmästare  och en av deltagarna, har gemensamt ställt upp de bibliska figurerna i S:t Johannes  kyrka.
Foto: Hjördis Thelander.


Tre scener ur bibeln – nattvarden, Getsemane och golgatavandringen illustreras med figurer och rekvisita i S:t Johannes kyrka.
Foto: Hjördis Thelander.


Golgatavandringen. Foto: Hjördis Thelander.Getsemane. Foto: Hjördis Thelander.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser