Annons

Landskronaboxare gör proffsdebut

20-årige Omar Abdul-Majid är redo för sin första proffsmatch. Debuten gör han i Surbrunnsparken i Ystad den 25 april.

Omar Abdul-Majid är boxningslöftet som Landskrona Direkt följt, från och till, sedan han som diplomboxare tog sina första staplande steg i ringen.
 – Jag var sju år gammal när jag började i Häljarps AIS. Därefter blev det Landskrona BS, säger han och ett leende sprider sig över läpparna.
– I HAIS hade jag Krister Backman som tränare. Vilken fantastisk tränare och eldsjäl han var. Han fick mig att älska sporten.

Annons
 

Trots att Omar Abdul-Majid nu gör en seriös proffssatsning väljer han att bo kvar i Landskrona.
– Jag är hemkär och familjen betyder otroligt mycket för mig. Jag är van att pendla till träning, säger han som nu tränar på Fightzone i Malmö.

Efter de framgångsrika diplomboxaråren i Landskrona har idrottskarriären fört honom till klubbar i Lund, Helsingborg och Göteborg. Han är sjufaldig svensk mästare och nordisk mästare två gånger. Länge hägrade också drömmen om en OS-start i Rio de Janeiro innan proffsboxningen skulle ta vid. Nu blir det inte så.
– Regelverket är tydligt på den punkten. Har man gått en proffsmatch så är det adjö till amatörboxningen och OS. Och jag har svårt att under fyra år sätta allt på ett kort. Det krävs en 100 procentig uppoffring och det kostar. Jag ville egentligen bli proffs redan som 17 åring men det satte lagen stopp för. Vid en OS-satsning skulle jag kunna bli skadad eller sjuk veckan innan tävlingarna, säger han som tillsammans med sin rådgivare Fredrik Larsson nu lagt en plan på hur han ska matchas i proffscirkusen.

– I Sverige tillåts endast 4-6 ronders matcher vid proffsgalor. Något vi tror passar Omars boxning perfekt. Nu hoppas vi på ytterligare två matcher till i år samt ett par matcher nästa år. Sen är nästa steg Tyskland och de större galorna och 12-ronders matcherna. Det går inte att leva på inkomsterna från proffsboxning i Sverige idag, säger Fredrik Larsson.

En som kan det här med att tjäna pengar på sin boxning är dock Omars stora idol. När gonggongen går för första ronden i den hett efterlängtade fighten mellan Floyd ”Pretty Boy” Mayweather Jr. och Manny Pacquiao i Las Vegas den 2 maj kommer Omar Abdul-Majid garanterat sitta klistrad vid en TV-apparat.
– Du ska väl se matchen? Det blir inte större än så. Pretty Boy är större än Mike Tyseon, Muhammad Ali och Joe Frazier. Fy f-n vilken match det kommer att bli.
Lidelsen för sporten går inte att ta miste på och att snacka boxning kan han göra länge. Själv beskriver han sin boxningsstil med ord som smart, teknisk, explosiv och aggressiv.
– Samtidigt som din defensiv samspelar bra med offensiven. Du låter gärna motståndarna svara för misstagen, inflikar Fredrik Larsson.

Nu är boxning så mycket mer än en idrott för Omar Abdul Majid.
– Eftersom jag fortfarande är så pass ung (fyller 21 i sommar, reds anm.) så kan det vara svårt att se sig själv som en förebild. Samtidigt spelar ålder ingen roll. Jag försöker vara ett gott exempel och inte minst då i träningshallen. Jag har inte alltid haft det lätt i min uppväxt men boxningen har gjort mig till en bättre människa.

Sex veckor innan match lägger sig Omar Abdul-Majid i hårdträning.
Då kör jag sju dagar i veckan. Ibland vilar jag dock på söndagar.
Med mindre än en månad kvar till proffsdebuten, då han ställs mot en tuff georgier, Beka Lazarashvili, som redan debuterat, är han full av tillförsikt.
– Jag håller inte på och kartlägger mina motståndare i onödan. Jag är topptränad och i mitt livs form, avslutar Omar Abdul-Majid.

Läs och se videoklipp
Du kan följa Omar via hans idrottssida på Facebook.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser