Annons

Daniel Berlin får stadens hedersmedalj

Normalt presenteras kommunens hedersmedaljör på stadshuset i Landskrona. I år var dock presentationen flyttad till Erikstorps Kungsgård och det fanns en anledning till detta. Delägare i restaurangen är nämligen stjärnkocken och krögaren Daniel Berlin och det är han som kommer att få ta emot hedersmedaljen för 2015. Årets hedersmedalj i Landskrona stad delas ut under en hedersmedalj- och minnesgåvoceremoni den 15 april. Redan på tisdagen presenterades dock Daniel Berlin som årets mottagare av hedersmedaljen. Det var en mycket glad och uppsluppen krögare som mötte upp då kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt presenterade honom för den samlade pressen. – Det är mycket hedrande. Jag blir både stolt och glad, säger han efter att han tagit emot motiveringen samt en bukett blommor av Gunlög Stenfelt. Björn Wingårdh är före detta kocklärare på Selma Lagerlöfsgymnasiet och han har stor del i Daniel Berlins framångar. – Det första året gick väl sådär och det andra också. Men efter hans praktik i andra klass fick han blodad tand och när han sedan vann tävlingen årets kockelev i Stockholm så var han såld, säger Björn Wingårdh och ler. – Jo det minns jag mycket väl. Det var stort, säger Daniel Berlin som dock inte är intresserade av fler tävlingar. – Jag är inte sådan som person. Jag har fått förfrågningar från alla möjliga tävlingar och matlagningsprogram men jag har tackat nej. Jag minns när jag var med i kocklandslaget. Det är det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Jag vill bara tävla mot mig själv, säger han och förklarar. – Jag vill hela tiden utveckla mig och se hur långt jag kan gå. Jag använder mig av lokala råvaror och försöker göra det lilla extra av vad som bjuds. Nu är det till exempel mycket kål, lök och potatis. Har man ingenting så får man utgå från ingenting och göra något gott på det. Motivering till hedersmedaljen: Daniel Berlin har visat att en gymnasial kockutbildning i Landskrona kan ge oanade möjligheter. Numera har landskronapågens egensinniga matlagningskonster nått inte bara långt utanför stadens utan även landets gränser. Daniel har placerat Landskrona på den gastronomiska stjärnkartan med sin ytterst personliga stil och djärva nyfikenhet att ständigt skapa nya spännande rätter. Med engagemanget i restaurangen på Erikstorp i Borstahusen har han också tydligt geografiskt markerat var hans resa mot de kulinariska höjderna tog sin början. På hans krog i Skåne Tranås serveras exklusiv mat. 25 gäster i restaurangen serveras mat som tio man i köket lagat. Köttet som serveras är från trakten och av högsta kvalitet. – Vi köper alla djur medan de lever. Det betyder att det är vi själv som slaktar och ser till att råvarorna är de absolut bästa. Sedan har vi allt vad naturen på Österlen ger och det gäller att ha fantasi. Till oss kommer gäster som betalat kanske 40 000 kronor för att komma dit och för maten betalar dom 6 000. Och då får gästen inte bestämma något. Vi har helt enkelt en meny och det är den som dom får serverat. Att det ekologiska och vegetariska är viktigt för Daniel Berlin är solklart. – Det är något som kommer allt mer och det måste också bli så. Faktum är att jag en dag kommer att göra en helt vegetarisk meny och då kommer jag att höja priset, säger krögaren och förklarar. – Ta exempelvis kålen som vi har nu. Den har vi skördat i januari. Vi tar då mellanbladen och fermenterar och sedan blancherar dessa. Sedan får de torka i 60 timmar och blir då tunna och spröda. Detta serverar vi bland annat. Jämför detta med lyxkrogarna i storstäderna som tar en burk Foie gras från tvångsmatade djur och steker upp och sedan lägger på en tallrik. För det tar de dubbelt så mycket betalt som jag gör. I såväl hans kök på Österlen som i köket på Erikstorp jobbar många som har fått sin kockutbildning i Landskrona. Att utbildningen nu får ta ett uppehåll på grund av få sökande tycker Daniel Berlin är synd – Det är en perfekt utbildning om man inte är så intresserad av att skriva och läsa en massa utan jobba mer praktiskt. Dessutom är chansen att få jobb efter utbildningen stor, säger Daniel Berlin. – Kockjobbet är bra. De som tror att det bara är fråga om att jobba kvällar och nätter på lyxkrogar tror fel. Det finns massor av jobb där ute som görs på dagtid, i vanliga storkök. Det är bra och mycket viktiga jobb. På måndagar är Daniel Berlin på Erikstorps Kungsgårrd och övriga dagar befinner han sig i Skåne Tranås. Där har de sällan eller aldrig en tom stol i matsalen och i de speciella sällskapsrummet är beläggningen cirka 50 procent. – Det är stor skillnad på krogen på Österlen och på Erikstorp. Den enda egentliga gemensamma nämnaren är det närodlade. Det försöker vi hålla så mycket det går. Men här på Erikstorp vill vi inte ha någon stämpel som lyxkrog. Tvärtom. Här serveras bra mat till en billig peng, säger krögaren och sammanfattar. – Till Österlen åker man kanske en gång om året medan man tar till Erikstorp en gång i veckan eller månaden. Det finns dock de som kommer ofta till Skåne Tranås också, säger han och skrattar. Att det skrivs om Daniel Berlins krog världen över gläder honom och det är klart att han tänker både en och två gånger vad ett besök av Guide Michelin hade inneburit. Men den viktigaste kunden, sidan om den vanliga, är bloggaren. – De är oerhört stora och lästa. Här kan sitta en bloggare och äta och skriva. Han har kanske då 25 000 följare som läser och tar till sig och det betyder att jag har 25 000 till i matsalen samtidigt. Det är dessa bloggare som de flesta läser. Några större förändringar går inte att få till i krogen på Österlen men Daniel Berlin spänner trots detta bågen högt när han pratar om framtiden. – Jag hoppas att Erikstorp kan utvecklas ännu mer och beträffande Daniel Berlin krog i Skåne Tranås så är mitt mål att det ska bli en av världens bästa krogar. I framtiden ser Daniel Berlin gärna att han och hans blivande hustru flyttar från Malmö till Landskrona. Men först står ett bröllop på programmet. Han är dock tydlig med att det är den blivande hustrun som kommer att bestämma menyn. – Det blir hon som sköter den biten. Annars hade det kanske blivit havregrynsgröt, avslutar Daniel Berlin och skrattar.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser