Annons

Warnolf vill låta konsten tala

Lekfullt men ändå med en ton av allvar. Så kan man sammanfatta Bertil Warnolfs konst som hänger på Pumphuset. På lördagens vernissage ges tillfälle att träffa konstnären för att få en inblick om vad som ligger bakom hans konst.

Bertil Warnolf är en konstnär som är född och uppvuxen i Malmö, en stad som han älskar och gärna stannar i. I imorgon lördag är han dock på Pumphuset i Borstahusen och inviger en utställning. Själv går han dock inte gärna på visningar där konstnärer berättar om sina verk eller där det finns förklaringar till konsten.
– Jag vill inte bli styrd. Jag förstår att man tappar en hel del om verket om man inte känner till bakgrunden men samtidigt vill jag att bilden ska tala till mig så att jag själv får tolka den efter mina referenser, säger han och ler.

Annons
 

Bilden i sig är alltså mycket viktigare än orden för Bertil Warnolf men det har inte alltid varit så. Det finns vissa ord som fastnat hos konstnären och som sedan förmedlats på hans verk. I konsthallen hänger bland annat två tavlor på ögon. På den ena är ögonen slutna och på den andra är de stängda. Orden som ligger bakom har även gett namn år utställningen.
– Blir det mörkt när jag blundar? Den frågan ställde min dotter till mig när hon var tre år och de orden har följt mig sedan dess. Det är en väldigt filosofisk fråga som sitter fastetsad, säger konstnären.

Bertil Warnolf målar en del olja på duk, men favoritmaterial är trä.
– Att måla på trä är som att måla på den bästa duken, menar han.
Och verken i trä är inte signerade traditionellt på framsidan. Vänder man på trätavlorna så framgår det med all önskvärd tydlighet att det är han som har målat dom och att han kommer från Malmö, vilket står bokstaverat på baksidorna.
– Jag älskar Malmö. Jag har bott där i hela mitt liv och jag lämnar inte staden ens på semestern om det inte är nödvändigt, skrattar han.

Motiven på Bertil Warnolfs målningar varierar. På Pumphuset häger tavlor med kranar, fiskar, stolar, ansikten och mycket annat. En hel del djur är med på tavlorna.
– Det är ingen tillfällighet men inte heller någon röd tråd. Fiskarna tillexempel. Där hade jag miljön i tankarna. Dessutom symboliserar fiskarna ofta det undermedvetna precis som fåglarna är sinnebilden för drömmar och framtid. Det handlar alltså mycket om mig, säger konstnären.

I hallen hänger även en serie helt nyproducerade målningar varav en pryder vernissagekortet.
– Förlagan är en gammal och mycket liten tavla som jag gjorde till min dotters dockskåp. Jag funderade att även ta med den och hänga här men det fick räcka med den nymålade.

Utställningen invigs alltså imorgon lördag klockan 12.00 med invigning klockan 13.00. Utställningen pågår till och med den 17 maj.


Han och fågeln.


Bertil Warnolf signerar sina verk i trä på baksidan på ett ytterst speciellt sätt.


Lennarth Cronsell är ordförande i Borstahusens Konstförening men har inte suttit modell till ”Höra kan man göra, man behöver inte förstå ändå”.


Inte heller Siri har suttit modell till Hunden & Fågeln.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser