Annons

Osäker framtid för ”Landskronas ambassad&rdquo

Föreningen Landskroniter i Stockholm (FLIS) har hållit årsmöte, vilket lämnade en del frågor och bekymmer hos de församlade medlemmarna.
Anledningen är att föreningens valberedning inte hittat någon ny ordförande efter Bibbi Andersson, som undanbett sig återval.
Detta faktum öppnade för en diskussion om föreningens fortlevnad och om hur man ska kunna få fler och yngre medlemmar till föreningen, som existerat 80 år.

Den praktiska lösningen  för vidare föreningsarbete blir att kvarvarande styrelse jobbar vidare och delar på samtliga uppgifter inom verksamheten fram till nästa årsmöte när man hoppas ha ordförandefrågan löst.
Antalet betalande medlemmar vid utgången av 2014 var endast 34 plus två ständiga medlemmar. Fler och gärna yngre medlemmar skulle behövas för föreningens fortlevnad.  Man vet att många unga personer från Landskrona flyttar till huvudstaden, men deras medvetande om föreningen tycks inte vara så stort.
– Det är kanske föräldrarna i Landskrona som ska tipsa sina utflyttande barn om FLIS?, säger Lennart Andersson, mångårig medlem i FLIS.
Det skulle vara ett sorgligt faktum om det som kommunalrådet Torkild Strandberg kallar ”Landskronas Ambassad i Stockholm” skulle suddas ut ur historien.

Annons
 

Den kantstötta föreningen har inte varit inaktiv under 2014. Till exempel gjorde man ett nytryck av Emil Johansson-Thors grafiska blad S:t Johannis kyrka som nu finns till försäljning hos styrelsen. Det finns en förhoppning om att bilden ska kunna finnas till försäljning även i Landskrona.

I januari lyssnade ett antal medlemmar på Eva F. Dahlgrens föredrag på Riksarkivet i Stockholm utifrån boken ”Fallna kvinnor – när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut”. Boken beskriver kvinnor på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, det vill säga Landskrona slott.

I mars förra årets firade FLIS sina 80 år i samband med årsmötet med en välsmakande meny. Åke Jönsson deltog i firande med ett personligt anförande om sitt skrivar- och forskarliv och skänkte föreningen ett vishäfte från 5-årsjubileet 1939 med en bordsvisa författad av Ivan Pauli.

I maj samlades FLIS för att lyssna till Louise Lybergs föredrag om konstnären och professorn Emil Johansson-Thor, förste ordförande i FLIS.

Som ett led i 80-årsfirandet utsågs under hösten Årets Landskronit, Magnus Landtblom, trädgårds- och parkingenjör i Landskrona, som ägnat stor omsorg och passion åt att smycka parker och rondeller i Landskrona.

Årets höjdpunkt för FLIS var som vanligt gåsmiddagen i Odd Fellow-huset i centrala Stockholm. Ätandet, drickandet och sjungandet skedde som vanligt under trivsamma former.

FLIS visar att man som 80-åring hänger med i tiden genom att ha en egen Facebook-grupp.  Föreningen har också en hemsida på nätet – www.landskroniter.se.

Men trots all aktivitet kvarstår frågan hur föreningen ska kunna hitta nya och yngre nya medlemmar för att kunna fortleva som ”ambassad i Stockholm”.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser