Annons

Stopp för tvätt- och diskmaskin i kolonin

Nu ska det bli slut med tvätt- och diskmaskiner samt duschar i kommunens kolonistugor. Den eftersträvan skrev en enig miljönämnd under på. Anledningen är att tensider och andra skadliga ämnen ibland annat tvättmedel förgiftar marken hos de som inte har något kommunalt avlopp och följden blir att det kan vara farligt att äta den mat som odlas i koloniområdena. Ett sätt att undvika fortsatt förgiftning är att kommunen bygger duschar och tvättstugor liknande sådana som finns på campingplatser, på koloniområdena.

Sedan kolonins barndom har trädgårdsentusiaster tillbringat en stor del av året i sina stugor. Med elektricitetens och teknikens vinningar har det dock dykt upp ett problem. Disk- och tvättmaskiner blir allt vanligare precis som duschar. Positivt enligt många men myntet har en baksida.
Eftersom det inte finns något kommunalt avlopp så rinner mycket av spillvattnet rakt ut i marken vilket i sin tur innebär att de gifter som finns i de olika disk- och tvättmedlen förgiftar marken.
– Det är ett stort problem som bara växer och växer. Nu är det dags att sätta stopp, säger miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP).
– Om din granne låter sitt tvättvatten rinna ut i marken så riskerar du din hälsa om du äter det du odlar på din lott och det är inte acceptabelt.

Annons
 

Hur många som har disk- och tvättmaskiner i koloniområdena vet inte Lilian Håkansson men ett flertal inspektioner ger förhoppningsvis svar och dessutom hoppas miljöpartisten att dessa får effekt.
– Vi kommer att informera om följderna men något vite kommer inte att delas ut. I alla fall inte första gången. Vi kommer dock att följa upp de vi pratar med och visar det sig att de fortsatt att tvätta med mera så kan det bli fråga om vite, säger Lilian Håkansson.

En lösning som hon förespråkar är att kommunen bygger dusch- och tvättstugor på områdena.
– Ungefär som på våra campingplatser. Där fungerar det perfekt. Då kan vi koppla dessa hus till det kommunala avloppet, säger Lilian Håkansson.

Denna idé är dock inte ny.
– Vi har haft det uppe till förslag tidigare, säger Håkan Ärnflykt på miljöförvaltningen.
– Det är några år sedan men det kan naturligtvis bli aktuellt igen. Men först måste vi kartlägga koloniområdena innan några beslut om gemensamhetslokaler kan tas.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser