Annons

Tidlöst och modernt på Rum för Reklam

För några år sedan donerade formgivaren och illustratören Dan Jonsson ett stort antal verk till Rum För Reklam på Landskrona Museum. Sedan dess har planer på en utställning smitts och nu är det äntligen dags. På söndag är Dan Jonsson på museets fjärde våning och inviger utställningen.

I över 50 år har Dan Jonsson verkat inom fältet grafisk design och illustration. Han har fått flera utmärkelser i såväl Sverige som utomlands och är en av våra mest erkända i branschen. Han har under åren formgett åtskilliga affischer, förpackningar, annonser, bokomslag och trycksaker samt skapat illustrationer till tidningar och böcker.

Annons
 

På söndag invigs en utställning med alster av formgivaren som är producerade mellan 1958 och 2012.

– Dan Jonsson tillhör de absolut största namnen i branschen. För det talar bland annat att han fått Svenska Reklamförbundets guldägg och finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, säger Maria Olofsson, antikvarie på museet.

Och visst är det häftiga verk som pryder väggarna i Rum för Reklam. Att Dan Jonsson gillar färg och form råder det ingen tvekan om. Det kanske mest anmärkningsvärda är att många av affischerna som är gjorda för flera decennier sedan skulle kunna vara gjorda idag.
– På så vis är han tidlös. Färger som han använde på 1960-talet, typ den fluorescerande gröngula färgen, är högsta mode idag.

Förutom affischer så hänger det ett par tygvepor i rummet och i montrar ligger såväl böcker som tidningar.

– Ett flertal av Sjövall & Wahlöös klassiker gick i nytryck 2012 och då fick Dan Jonsson i uppdrag att rita omslagen och dom finns här. Dessutom jobbade han för tidningen Femina och det var enligt honom själv en rolig tid. Därför har vi en del från Femina också, säger Maria Olofsson.

Den som är extra nyfiken på Dan Jonsson ska bege sig till museets filmsal klockan 14.30.
– Då håller han en föreläsning om sitt 50-åriga liv inom grafisk design och illustration, avslutar Maria Olofsson.

Utställningen visas den 8 mars till den 2 augusti.
Invigningen börjar klockan 14.00.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser