Annons

Motion och Internet vanligaste sysselsättningen

Vardagligt motionerande och användning av internet är aktiviteter som hamnar i topp när resultatet av Landskrona stads fritids- och kulturs undersökning av invånarnas vanor är klar. 43 procent av de tillfrågade svarade på en enkät som förvaltningen skickade ut och som gällde för 2014.

I höstas genomförde fritids- och kulturförvaltningen för andra gången en kultur- och fritidsvaneundersökning. Den förra var för fem år sedan. Enkäten skickades ut till 1 200 slumpvist utvalda personer mellan 13 och 79 år. Utifrån eventuella trender och tendenser som visar sig i undersökningen, kan nu politikerna planera och prioritera bättre.

Annons
 

Inte helt oväntat visar resultaten att aktiviteter som att motionera minst 30 minuter, använda Internet, vara aktiv på sociala medier, springa/vandra i motionsspår/vandringsled och att besöka gym är högt listade och sker med stor regelbundenhet.
Den höga frekvens av vardagligt motionerande är en tendens som går att urskilja i både mäns och kvinnors vanor.
– De områden landskronaborna prioriterar högst har inte förändrats avsevärt de senaste fyra åren. Vandringsleder har klättrat till en andra plats efter Stränder och Biograf har försvunnit från topp 5 och istället gett plats till Badanläggningar, säger Birgitta Persson, ordförande i fritidsnämnden. 

Kanske inte så konstigt med tanke på förra årets renovering av stadens biograf som nu växt från en salong till tre.
– Vi kan i alla fall se att vi är på rätt väg i vår planering och genomförda satsningar inom spontanidrott, vandringsleder och strandbad. Däremot känner jag en viss oro över de nedåtgående siffrorna för antalet aktiva inom föreningsidrotten och att ungdomarna istället blir sittandes framför datorn, telefonen och surfplattan på sin fritid, säger Birgitta Persson.

De högst rankade områdena på listan över vad man tycker att Landskrona stad ska satsa mer på skiljer sig inte mycket åt mellan kvinnor och män. Kvinnor vill dock i något större utsträckning än män att Landskrona stad ska satsa mer på biograf, museer och dans. Något fler män än kvinnor vill satsa på fotbollsplaner och idrottshallar.

Vad gäller kulturaktiviteter så utövas dessa mer sällan än ovanstående men undersökningen visar att det finns ett stort intresse för det och det är något man gärna vill göra. Av de kulturbetonade aktiviteterna är det biblioteken som är mest besökta.
– Det är jätteroligt att våra kulturarrangemang väcker nyfikenhet. Det är upp till oss att locka Landskronas medborgare att ta steget över tröskeln. Att biblioteken är de mest besökta är kanske inte så konstigt, men vi vill även locka fler besökare till muséerna, teatern och konsthallen. Det verkar som vi har mest ”övertalning” att göra hos männen. Det ser jag som en inspirerande utmaning, säger t f fritids- och kulturchef Kjell Thoresson och avslutar.
– Invånarna verkar överlag vara ganska nöjda med stadens kultur- och fritidsutbud.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser