Annons

Blivande rockstjärnor trivs på hemmaplan

Landskronas hetaste rockband just nu är Royal Ruckus som för ett par veckor sedan fick beskedet att de ska spela på Sweden Rock i juni. Bandet, som hittills genomfört cirka 20 konserter om året, hoppas att spelningen blir en dörröppnare till en karriär som gör att de kan leva på musiken. Landskrona Direkt träffade bandet i samband med en repa. Sweden Rock en av de mest berömda rock- och metalfestivalerna i världen med 33000 besökare från över 50 olika länder varje år. Torsdagen den 4 juni klockan 19.20 äntrar Royal Ruckus från Landskrona festivalens Rockklassiker Stage. – Vårt mål är att en vacker dag kunna leva på att spela rock’n’roll och utan tvekan är det så att Sweden Rock är en bra dörröppnare för att nå en bit på vägen, säger Oscar Ericsson, gitarrist i bandet. Vi träffar bandet en kväll strax innan de ska repa. På plats utöver Oscar Ericsson är bassisten Linus Sörensen och trummisen Martin Larsen. Sångerskan i Royal Ruckus, Guernica Mancini har fått förhinder. Det hindrar dock inte resten av bandet att repa, något de gör tre dagar i veckan. – Ska man nå målet så måste man vara disciplinerad. Vi repar så ofta vi kan, säger Martin Larsen. Innan mötet googlade vi på ordet Ruckus men fick inga raka besked på varken uttal eller vad det betyder. – Det är ett gammalt amerikanskt eller engelskt slangord för stökig, oreda eller kaos, säger Oscar Ericsson. – Så bandets namn betyder ungefär Kungligt kaos eller stilig oreda, eller något, skrattar gitarristen. ROYAL RUCKUS är: Guernica Mancini, 28 – sång Har läst sång och indipendent art på Musicians Institute i Los Angeles Har Prince som förebild och idol Oscar Ericsson, 26 – gitarr Har läst gitarr och indipendent art på Musicians Institute i Los Angeles Har Rich Robinson (The Black Crowes) och Warren Haynes (Allman Brothers Band, Gov’t Mule och The Dead) som förebilder. Martin Bötn Larsen, 27 – trummor Har studerat på Mega Musik Gymnasieskola i Helsingborg Har sin storebror som förebild. Linus Sörensen. 27 – bas Har läst på folkhögskolor samt till ljudtekniker Har pappa som förebild. Royal Ruckus bildades 2012 men killarna i bandet har känt varandra länge. Det var Oscar Ericsson och Guernica Mancini som sådde det första fröet. – Vi gick på samma skola i Los Angeles och blev vänner där. Sedan flyttade jag hem efter studierna. Senare flyttade även Guernica till Lund. Hon letade efter projekt och hörde av sig. Vi började prata om att bilda ett band och därefter kom Linus och Martin in i bilden och på den vägen är det, förklarar Oscar Ericsson. Royal Ruckus skriver praktiskt taget all musik själv. Någon enstaka cover kan det bli men i det stora hela så är allt egenproducerat. – Vi skriver låtarna tillsammans, säger Linus Sörensen och förklarar. – Det börjar med att någon har en idé och presenterar den på en repa. Därefter jobbar vi gemensamt fram till en låt. Det funkar perfekt, menar bassisten. – Jag gillar att skriva musik. Inte bara till oss, säger Martin Larsen. – Vi har alla lite projekt sidan om. Jag lirar även med ett reggaeband, säger Linus Sörensen. – Och jag kommer att gästspela med några andra vid ett par tillfällen, säger Oscar Ericsson men betonar att Royal Ruckus alltid kommer först. – Vårt band har första prioritet om det skulle krocka någon gång. Musikscen i stan I Landskrona talas det om att det saknas en bra musikscen och killarna i Royal Ruckus ser gärna att det byggs en scen, framför allt för nystartade band i staden. – Tages har en jättebra scen men den är lite för stor för nya band. Det skulle finnas en mindre scen så att det lättare blir stämning när någon spelar. Det tror jag hade funkat bra, säger Oscar Ericsson och får medhåll av sina kompisar. – Det är nästan de bästa spelningarna, de svettiga och trånga. Senast vi spelade på Vinylbaren på The Tivoli i Helsingborg så var det fett ös. Det samma gällde giget på The Crypt i Linköping i januari, tycker Martin Larsen. – Men alla spelningar är kanon. Den som ser alla kan sedan avgöra vilka som är bäst, skrattar han. Även om de flesta spelningarna sker utombys så trivs bandet i Landskrona. – Det är på gott och ont. Det är lättare att visa upp sig och träffa branschfolk i större städer men samtidigt är det praktiskt att bo i Landskrona. Här känner vi alla och kan repa i lugn och ro. Avstånden till de större städerna är inte så stora. Innan det är dags att bege sig till Sweden Rock så väntar ett flertal spelningar. – Den 21 mars deltar vi i en tävling på Babel i Malmö och den 4 april lirar vi i Uppsala. Dessutom kommer vi att köra någon eller några spelningar till på Vinylbaren i Helsingborg men där är ännu inga datum spikade. Det kommer att bli rejält hett, lovar Oscar Ericsson. Dagen efter bandets gig på Sweden Rock lirar såväl Backyard Babies som Motley Crue och båda dessa band har länge levt ett rockliv utöver det vanliga, något som alltså Royal Ruckus också hoppas kunna göra en dag. Frågan är om det någonsin kommer att skrivas en bok om bandet, typ The Dirt med Motley Crue. – Det får vi se, svarar Oscar Ericsson med glimten i ögat innan bandet reser sig, pluggar in instrumenten, trycker in gula proppar i öronen och river igång en av många repor. Avslutningvis, Royal Ruckus gick igår vidare till final i Popkorn 2015 på The Tivoli i Helsingborg.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser