Annons

Femteklassare lär sig hur man bygger höghus

HSB Landskrona och Midroc Property Development, vilka bygger höghuset på den före detta Kumlatomten har bjudit in två femteklasser från Albanoskolan till en kick-off för ett samarbete under tre terminer framöver.
– Vi tyckte det var en kul idé att träffa skolbarnen, säger Mikael Jönsson VD för HSB Landskrona.
– Syftet är att visa på de yrkesroller som är inblandade i ett byggprojekt av det här slaget. Det är säkert upp mot 300 personer som är involverade under hela byggprojektet som från idé till färdigt hus sträcker sig över cirka fem år.

Intresset är stort även från skolan.
–  När vi nu börjat bygga vårt höghus på Västerpark så inspirerar detta eleverna. Vid de första kontakterna så nämnde Morgan Hansson och Alma Ahmic, lärare för de två klasserna, att eleverna står i fönstren och tittar ut på när de börjat bygga huset intill skolan, och att de pratar mycket om de olika yrkesrollerna. De ser de som gräver, lastbilar som kommer med betong och de är även imponerade över honom som sitter högt där uppe i kranen, tillägger Mikael Jönsson.

Annons
 

Den första träffen hölls i HSB:s lokaler tisdags. Mötet startades upp med en fika på smoothies och en kaka, vilket gladde eleverna . Därefter tog Mikael Jönsson till orda och hälsade de cirka 30 eleverna välkomna. Efter en kort inledning tog Johan Svedström, byggchef för HSB Landskrona och Anders Olsson, projektledare på Midroc, över och pratade om hur man bygger ett hus.
– Först var det lite ”tyst i klassen” men sen kom frågorna igång. Hur mycket väger huset? Hur högt skall det bli? Hur lång tid tar det att bli arkitekt? Ja frågorna var många och Johan och Anders kunde svara på de allra flesta men någon fråga var riktigt klurig så att det hade riktigt svårt att besvara dem, säger HSB:s VD och efter 45 minuter var mötet slut.
– Vi är mycket imponerade över alla de riktigt fina frågorna och hoppas att de fått lite inspiration kring de yrkesroller som finns på ett bygge som detta utanför deras skola, säger Mikael Jönsson och avslutar.
– Nu hoppas vi att eleverna kan arbeta vidare med att undersöka vad det innebär för dem idag i skolarbetet för att kanske bli en elektriker eller konstruktör framöver. Det är barnen idag som ska bygga framtidens hus.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser