Annons

Turbulensen trappas upp kring stadshusrestaurangen

Sedan 2011 har Göran Öhman drivit restaurang Gamla Bryggan i stadshuset men nu pekar allt på att han tvingas lämna lokalen den siste juni trots att han så sent som i oktober förra året fick ett förlängt hyreskontrakt. Enligt kommunen, vilka äger fastigheten, är dock ventilationen undermålig och dessutom uppfylls inte Räddningstjänstens krav om brandsäkerhet. Därför tvingades man säga upp kontraktet med krögaren. Klart är dock att där kommer att finnas en restaurang när renovering gjorts.

I början av december 2014 fick Göran Öhman en smärre chock .  Landskrona stad meddelade då att han var tvungna att flytta sin verksamhet från stadshuset senast den 30 juni 2015. Anledningen till uppsägningen av hyreskontraktet uppgavs vara att restaurangköket inte uppfyller Räddningstjänstens krav om brandsäkerhet och att ventilationen inte klarat den årliga kontrollen och att det därför inte kunde drivas restaurang.
– Först trodde jag att något var fel då de inte nämnt något tidigare. Jag fick ju förlängt kontrakt så sent som i oktober förra året och blev då även lovad renovering av köket under andra kvartalet i år. Men nu har jag alltså fått beskedet att vi inte får vara kvar, säger Göran Öhman och funderar på om det finns någon dold agenda.
– Vad vet jag? Kanske är det Harrys som är på väg in?
Benny Ahnelöv är fastighetsansvarig på kommunen och han menar att de aldrig lovat Göran Öhman någonting.
– I vårt avtal står det att kontraktet fortlöper ett år i taget och att uppsägningstiden är sex månader. Men där var vi inte överens och därför är nu sista datumen satt till den 30 juni, säger han till Landskrona Direkt och förklarar.
– Vi hade två alternativ, antingen att omförhandla kontraktet eller säga upp det. Och eftersom vi idag inte vet exakt vad som krävs i renovering så valde vi att säga upp kontraktet.
Beträffande Göran Öhmans misstankar om en dold agenda så försäkrar Benny Ahnelöv att dessa misstankar är ogrundade.
Några sådana finns inte. Vi vet helt enkelt inte vad som ska hända med lokalen i dagsläget.

Annons
 

Restaurang i stadshuset även i framtiden
Klart är dock att det kommer att drivas restaurang även i framtiden. Detta gjorde teknik- och servicenämndens ordförande Bo Lundgren (FP) klart då han på måndags kommunfullmäktige fick en enkel fråga av socialdemokraten Anna Fernebro.
Det finns inga andra planer än att där ska vara en restaurang där igen. Det ska fortsätta vara restaurang men det måste renoveras, sa Bo Lundgren och han bekräftar detta på tisdagen.
Jag förstår inte var uppfattningen om att det inte ska drivas restaurang kommer från. Vi har aldrig haft några andra intentioner än att fortsätta, säger Bo Lundgren och tillägger.
– Vi gjorde klart med Göran Öhman redan från start att det förr eller senare skulle behöva renoveras. Efter det har han varit på oss om såväl renoveringar som annat och nu är vi där. Det är alltså ingen konstigt. Vi säger upp avtalet, renoverar lokalerna och sedan får krögare lägga anbud. Det gäller naturligtvis även Göran Öhman.
Bo Lundgren kan dock inte svara på frågan om inte den nuvarande hyresgästen har besittningsrätt.
– Jag vet att besittningsrätt gäller när man talar om hyreslägenheten men så insatt i det juridiska är jag inte så att jag vet om samma regler gäller för rörelser som restaurangen på stadshuset.
Att det är spikat att det även fortsättningsvis ska drivas restaurang förvånar Benny Ahnelöv.
– Jaså? Det hade jag ingen aning om, säger Benny Ahnelöv som dock hoppas att parterna träffas inom kort.
– Hyresnämnden har kallat oss till den 11 mars men det hade varit bra om vi kan lösa detta innan.
Detta är dock något som Göran Öhman inte lägger mycket vikt vid.
– Jag har försökt träffa kommunen länge och när vi väl möttes efter många om och men så erbjöd de mig 150 000 kronor. Naturligtvis sade jag nej direkt. Det är en struntsumma i sammanhanget. Jag har bland annat haft en företagare som ville gå in i firman med 750 000 kronor men så blir nu inte fallet. Då är 150 000 kronor inte mycket att komma med, dundrar Göran Öhman.
Vad gäller förhandlingarna så vill inte Benny Ahnelöv yppa något.
– Jag inga kommentarer gällande våra förhandlingar innan allt är klart.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser