Annons

Handväskor till stöd för staty

Efter statystoppet i Växjö förra veckan där det inte blev något av med den planerade ”handväsketanten” hängs det nu handväskor på andra statyer runt om i landet. I Landskrona kunde man exempelvis skåda Selma Lagerlöf med en handväska häromdagen.

Vid nyhetscaféet på biblioteket som arrangeras av den syriske journalisten Ali Alabdallah var händelsen uppe till diskussion och detta utmynnade i ett gemensamt uttalande.

”Vi flyktingar som bor i Landskrona håller inte med Växjö kommun som sagt nej till en staty där en dam slår handväskan i huvudet på en nazist. Vi tycker att statyn är en mycket bra symbol för det folkliga engagemanget mot rasism och nazism i Sverige.

Annons
 

Vi som har drabbats av extremister och diktatur i Syrien eller Irak, vill förklara vårt förkastande av rasism och nazism. I våra hemländer har vi lidit svårt av våld, orättvisor och diskriminering, så därför är vi emot tanken på våld.

Vi anser inte statyn vara en symbol för våldet, utan tvärtom, en symbol för demokrati och ett avståndstagande från rasism.”

Vi vill förklara vår kärlek till det svenska samhället och vår önskan att integreras häri. Samtidigt vill vi förkasta rasismen och fascismen och nazismen som breder ut sig.”

Nyhetscaféet i Landskrona, anordnas av den syriske journalisten Ali Alabdallah. Syftet är att, via aktuella nyheter, skapa diskussion och ökad förståelse bland nyanlända för det svenska samhället.
–  Här använder vi  nyheter som ett integrationsmedel, förklarar Ali Alabdallah.


Efter att ha deltagit i nyhetscaféet på Landskrona stadsbiblioteket stod flyktingar och svenskar tillsammans med handväskor i händerna för att tillkännage sin solidaritet med statyn i Växjö eller andra intresserade kommuner. Foto: Privat.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser