Annons

Näthat på teatern

Ett av många heta ämnen idag är näthatet som spridit sig som en löpeld på Internet. Bakom pseudonymer vräker nättrollen ur sig vidrigheter över sina offer. Detta är något som Öresundsteatern sätter ljuset på i sin nya pjäs #inhatewetrust som har premiär på lördag kväll.
Det är 45 intensiva minuter som utspelar sig på Landskrona Teater på lördag kväll samt två kvällar nästa vecka. På scenen ger Öresundsteatern #inhatewetrust, en pjäs som tar upp ett av de hetaste ämnena idag. Pjäsen handlar om klasskompisarna Joel och Loke vilka ägnar sig åt näthat. Offret är Amira, en ung kvinna med ett starkt engagemang mot orättvisor. I sin videoblogg “Princess” utmanar hon alla näthatare att ge sig på henne i stället för dem som inte kan försvara sig.
– Vår målgrupp är alla från cirka tolv år och uppåt. Jag hoppas att få se såväl föräldrar som deras barn i publiken, för den här pjäsen rör alla, säger Anders Kungsman som skrivit manus och även spelar Loke.

Förutom de tre föreställningarna till allmänheten så är en inbokad för personal inom bland annat polis, socialförvaltning och juridikinstitutet. Det är Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, som bokat.
– Det finns en lagstiftning om yttrandefrihet men samtidigt lagar om kränkning och här finns inga glasklara gränser, säger Per Ullberg som spelar Joel.
– Det är dock så att det är mottagaren som avgör om det rör sig om en kränkning eller ej. Det är alltså inte den som skickar som avgör detta. Därför är min uppmaning till de som drabbas att alltid polisanmäla även om utsikterna att brottet blir utrett är små.

Annons
 

Att pjäsen engagerar råder det ingen tvekan om. Det vittnar, om inte annat, de prominenser som medverkar i projektet. Den som tagit samtliga bilder som visas i föreställningen är Elisabeth Ohlson Wallin. För regin står ingen mindre än det före detta Skånska Teater-ikonen Dag Norgård.
– Det började med att jag höll en kurs som Anders och Per var med i och där tändes en gnista. Sedan kontaktade Anders mig  och nu är vi här. Det har varit fantastiskt kul att jobba med denna pjäsen, säger Dag Norgård och betonar hur stort ämnet är.
– Öresundsteatern fick 600 000 kronor av Postkodlotteriet. Jag har tidigare jobbat med fyra andra liknande projekt och de har inte fått en spänn. Det säger en hel del om vår pjäs, säger han.
– Öresundsteatern lägger ner ett otroligt jobb och det är mycket anmärkningsvärt att de inte får mer stöd från kommun, region och stat, poängterar regissören.
Och att det är speciellt att jobba med en regissör som Dag Norgård understryker Per Ullberg.
– Det är alltid något som gnisslar men detta har varit perfekt. Jag har aldrig haft så roligt inför en föreställning, säger han och ler.
Rollen som Amira spelas av Agnes Hargne Wallander.
– Vi vill gärna lyfta fram henne. Hon är fantastisk i sin roll. Vi hade en audition och det sa klick direkt, säger Anders Kungsman.

Faktum är att arbetet med näthat inte slutar i och med att samtliga föreställningar är spelade.
– Vi kommer att ha ett värdegrundsarbete med skolorna i Landskrona och där ska vi engagera såväl elever som lärare, säger Anders Kungsman och betonar vikten av att just lärarna är med på noterna.
– Här kan vi alla hjälpas åt. Lärarna brinner oftast för sina jobb men de har inte alltid rätt verktyg. Vi är ett sådant verktyg som kan vara mycket nyttigt. Jag talar då inte bara om att vi ska runt och snacka i klasserna. Målet är även att engagera på riktigt, bland annat genom rollspel och liknande, säger Anders Kungsman.
– Men detaljerna är inte spikade ännu. Det gör vi efter våra föreställningar, säger manusförfattaren tillika skådespelaren och avslutar.
– Sedan kan det eventuellt bli ett EU-finansierat projekt tillsammans med Elisabeth Ohlson Wallin i samband med att fotofestivalen går av stapeln senare i år. Men där är vi inte ännu.

#inhatewetrust spelas på Landskrona Teater på lördag, onsdagen den 25 februari och fredagen den 27 februari. Samtliga föreställningar börjar klockan 19.30. Biljetter köper man via Ticnet.se.

Mer information om pjäsen hittar du på Öresundsteaterns hemsida.


Amira, spelas av Agnes Hargne Wallander är en ung kvinna med ett starkt engagemang mot orättvisor.


Joel och loke smider planer mot Amira.


Yviga gester och ett högaktuellt ämne blandas med modern teknik till en pjäs som alla bör se och diskutera.


Dag Norgård är tillbaka på Landskrona teater och trivs.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser