Annons

Csaba önskar tydligare riktlinjer vid projektanslag

När kulturnämnden sammanträde för första gången under mandatperioden med ny lagkapten och ny laguppställning hade man bland annat att ta ställning till inte mindre än tre projektansökningar och en bidragsförfrågan. Förhoppningarna hos de sökande var att få ut sammanlagt 230 000 kronor från nämnden.
– Kulturnämnden i Landskrona disponerar omkring fyrtio miljoner kronor per år. Endast 300 000 kronor av dessa är märkta åt projektanslag. Det tvingar oss till väldigt många avslag. Här behöver vi tydliga riktlinjer, säger Csaba Bene Perlenberg, nämndens opolitiske (-) ordförande som sitter på ett folkpartimandat.
– Vi behöver också bli tydligare gentemot kulturarbetare som söker projektstöd kring vilka summer det faktiskt finns att söka. Om det sedan är via en ”nedräkningsklocka” på förvaltningens hemsida eller på annat sätt får vi diskutera.

– Nämnden och förvaltningen var överens om behovet av att utarbeta riktlinjer för vilka fria kulturprojekt som ska prioriteras framför andra.

Annons
 

I avvaktan på dessa delade dock nämnden ut 50 000 kronor till de tre projektansökningarna.

Filmprojektet ”Upploppet  sökte genom Ezzeddine Zeins och Peter Sporremark 100 000 kronor och erhöll 20 000 kronor.

Föreningen JB23 med författaren Jonas Bergh i spetsen sökte 50 000 kronor och fick 10 000 kronor för sitt projekt  ”Unga Landskrona skriver”.
– Här yrkade jag och Treklövern på avslag men S och SD drev genom det, säger Csaba Bene Perlenberg.

Samma förening vill också avsluta sin fotobokstrilogin med ”En sista blues för Landskrona”. Här ansökte man om 70 000 kronor men fick istället med sig  kulturnämnden på att stödköpa böcker för 20 000 kronor.
– Det är en sådan grej som vi får titta närmre på i framtiden, om bokproduktion är ett område som ska ligga inom projekanslagen, säger Csaba Bene Perlenberg.

Även Skånes Arkivförbund, som är ett regionalt lokalhistoriskt arkiv i Lund hade ansökt om ett bidrag på 10 000 kronor. Här följde politikerna helt den tjänsteskrivelse som upprättats och beviljade bidraget ograverat. Arkivet kompletterar Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona och i framtiden finns anledning att tro att mer material från Landskrona kommer att placeras i arkivet i Lund.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser