Annons

I apokalypsens skugga

På Kulturtorsdag den 19 februari kommer docent Håkan Håkansson till Landskrona museum och håller ett föredrag om en av stormaktstidens mäktiga och märkliga män.

I apokalypsens skugga: om Johannes Bureus och stormaktstidens tankevärld kl. 18.30 i Filmsalen.

Annons
 

Johannes Bureus (1568-1652) var Gustav II Adolfs lärare, kunglig bibliotekarie och Sveriges första riksantikvarie. Likt många lärda under stormaktstiden var Bureus övertygad om att Sverige utgjorde hela den västerländska civilisationens urhem. Det var forntidens svenskar som en gång härskat över Europa, och det var forntidens svenskar som en gång odlat visdomen i dess klaraste form – en visdom, menade Bureus, som fortfarande låg gömd i deras hemlighetsfulla runor. Men Bure var också alkemist, mystiker och domedagsprofet. Efter en gudomlig vision 1613 blev han övertygad om att han förvandlats till ”en gud iklädd mänskligt kött”, satt att förkunna världens undergång för mänskligheten – en övertygelse som väckte ont blod bland kyrkans och maktens män.

Håkan Håkansson är docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, med inriktning på 1500- och 1600-talens vetenskapliga och religiösa kultur. Hans bok Vid tidens ände: om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand utkom i våras.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser