Annons

EU-migranter nära brännas inne

Sju så kallade EU-migranter var nära att mista sina liv natten mot lördagen. Mycket pekar på att någon eller några hällt bensin på det skjul EU-migranterna låg och sov i och tände på. Som tur är upptäckte en förbipasserande tre skumma personer på området och larmade polisen vilka kunde släcka branden. Trots detta lutar det åt att den mordbrandsanmälan som upprättades kommer att läggas ner.

Strax efter klockan två natten till lördag fick polisen larm om att tre personer sågs uppträda märkligt vid Överskottsbolaget och Coop Forum på Österleden. Flera patruller skickades till platsen och när den första patrullen kom fram ett par minuter senare upptäckte man att det brann i en tillfällig boplats för EU-migranter en bit från adressen.
Patrullen agerade skyndsamt och släckte elden med hjälp av en brandsläckare innan man tillkallade brandkåren för att kontrollera att branden var helt släckt.
– Det var släckt när vi kom dit men jag ser i våra anteckningar att vår personal kände en stark doft av bensin, säger André Bengtsson på Räddningstjänsten i Landskrona.

Annons
 

Han vill dock inte spekulera i om branden var anlagd trots doften av bensin.
– Där finns ju ingen elektricitet eller något liknande så vad som orsakat branden kan vi inte svara på. Det är polisens uppgift att utreda om det rör sig om ett brott. Vår uppgift är att rädda liv och det behövdes som tur var inte denna gång. Men om inte polisen hunnit dit i tid så hade det kunnat sluta mycket illa.

Kenneth Andersson är inre befäl på krimjouren i Helsingborg.
– Vi har genomfört en brottsplatsundersökning och den har inte gett något som bevisar att ett brott begåtts, säger han.
Någon teknisk undersökning på platsen har dock inte gjorts.
– Nej, vi anser inte att någon sådan skulle kunna leda fram till något som bevisat att någon tänt på.

Ärendet riskerar nu att läggas ner.
– Den risken är stor. Vad vi hoppas på är att någon som sett något eller vet något hör av sig, säger Kenneth Andersson.

Det är inte länge sedan det brann i en fastighet på Suellsgatan med flyktingar, och nu detta. Frågan är om polisen försöker hitta något mönster?
– Det gör vi alltid men idag har vi inget som pekar mot att det skulle finnas likheter mellan de två tillbuden, menar Kenneth Andersson.

André Bengtsson på Räddningstjänsten är rädd för att det en vacker dag kommer att ske en allvarlig olycka, om inte i Landskrona så någon annanstans.
– Det är väl inte en fråga OM det kommer att ske, utan snarare var och när, säger han.

Noterbart är att Räddningstjänsten nu installerat en brandvarnare i det skjul som EU-migranterna bor i.
– Det är ju inte så effektivt om det brinner på utsidan som det gjorde i lördags natt men man vet aldrig. Kanske kan en brandvarnare vara skillnad på liv och död. Därför har vi satt en sådan där.

Läs även: Chefsmöte om boende i skjul

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser