Annons

Stillsamt och naturligt i konsthallen

På ytterdörren till redaktionen hänger en affisch för Landskrona Konstförenings utställning häromåret, Skulptur-Foto-Måleri. Då var det tre olika konstnärer. När konstföreningen nu i samarbete med kulturförvaltningen bjuder in till en ny utställning i Landskrona Konsthall skulle utställningen kunnat döpas till detsamma, möjligen med ett byte av skulptur till installation. Björn Olsson täcker det mesta.

Björn Olsson är en lågmäld fotograf som ger den som betraktar hans alster en speciell upplevelse av vad som finns runt omkring oss. Fokuset i hans fotograferande ligger på naturen och dess skiftningar över tid och rum. Med start på lördag ställer han ut i konsthallen.

Annons
 

Björn Olsson dokumenterar med sina bilder den värld som finns runt oss. Men det rör sig inte om traditionellt landskapsfotograferande, det är serier av bilder som på ett stillsamt sätt binder samman tiden.  Verken som han ställer ut i Konsthallen är mestadels från Norge och Island. I det senare fallet använde han sig av en egentillverkad 40 meter lång räls som kameran åkte på.
– Serierna visar naturen som den är. Det enda jag ändrat är exponeringen. Annars är allt original, säger han och syftar bland annat till att ett hårstrå eller något liknande fastnat på linsen.
– Precis. Jag är glad att det blev så. Tycker det är fint.

Det var under två månader 2013 han befann sig på Island med sin kamera och räls, vilket också är på plats i konsthallen.
– Jag har gjort allt själv utom att programmera det som styr kameran. Det var ganska krävande att montera rälsen. Vattenpasset var viktigt, säger han och ler.

Året innan äventyret på Island var han i Norge. Objektet var en fjord och byn Dale. Kameran monterade han i en väderstation med en roterande platta för att få känslan av att man befann sig i en fyr. Vid hans foton från Norge står även en släde som han tillverkat själv.
– Det var en jägare som hittade träd som var formade som medar till en släde. Jag byggde därför en sådan som jag kunde dra min utrustning på och jag tycker att den passar bra här, säger han och ler.

Björn Olsson, född 1976, är bosatt och verksam i Malmö. Han kommer emellertid från trakterna av Helsingborg och ett rejält verk därifrån kan besökarna i konsthallen beskåda i den lilla salen som brukar användas som filmsal. Det är en lång serie bilder tagna i Pålsjö skog i Helsingborg och som är sammansatta till en film.
– Jag var på en exakt plats klockan 18.30 varje dag under 365 dagar och tog en bild. Varje bild är sex sekunder lång och dessa har jag sedan skarvat ihop till en film. Där kan man följa naturens exakta gång, säger han.

Utställningen, som pågår till och med den 15 mars, är ett samarbete mellan Kulturförvaltningen i Landskrona och Landskrona konstförening. Vernissage är imorgon lördag klockan 13-17 med invigning kl 14. Konstnären deltager.
– Vi var nära att få hit Björn Olsson tidigare men så fick han ett stipendium som tog honom till Kairo. Därför är vi jätteglada att han kunnat ställa ut nu när han är tillbaka. Hans verk är som gjorda för våra lokaler, säger konsthallens chef Birthe Wibrand.


I konsthallen har han monterat den räls som kameran åkte på då han fotograferade på Island.


När Björn Olsson var i Norge använde han sig av en väderstation då han skulle fotografera.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser