Annons

Vägval utbildning

Senast fredagen den 13:e ser helst stadens studie- och yrkesvägledare att Landskronas nior gjort klart med sina val av framtida utbildningar. Ansökningstiden för gymnasievalet är mellan 15 januari – 15 februari men då sista ansökningsdagen infaller en söndag precis innan Sportlovet så hoppas syv:arna att de digitala blanketterna ska var ifyllda lite innan. Vid onsdagens utbildningsmässa i Folkets Hus fick niondeklassare hjälp på traven att informera sig om utbildningarna som finns att välja på i Landskrona. Edi Spahia går i 9B på Seminarieskolan och testar på att svetsa utanför entrén till mässan. Någon praktiskt gymnasieutbildning är dock inte ett förstahandsval för honom. – Nej, jag ska söka in på ekonomisk linje här i Landskrona. Anledningen är att jag gillar matte, säger han och ler. Till skillnad mot Edi Spahia så väljer Janisse Magnusson som går i klass 9-3 på Kunskapsskolan, att som så många andra, söka till en gymnasieskola i en kranskommun. – Mitt förstahandsval är NA-linjen på ProCivitas i Helsingborg. De har en hög standard och dessutom det högsta genomsnittliga medelvärdet på sina intag. Därför tänker jag försöka att komma in där, säger hon. Hur många av dagens 465 niondeklassare som kommer att pendla nästa läsår står fortfarande skrivet i stjärnorna. Nu är det inte enbart Landskronas gymnasieskolor som är ute och flörtar med eleverna. Under ett par månaders tid har niorna i stort sett dagligen fått personligt adresserade inbjudningar till gymnasieskolor runt om i Skåne med erbjudande om såväl Öppet Hus som så kallad ”skuggning”, där man följer en ordinarie elevs skoldag till mer renodlad informationsfoldrar. Klart är att fler än hälften av stadens gymnasister pendlar till gymnasieskolor i främst Lund och Helsingborg. Satsningen på ett centrumnära gymnasium, Allvar Gullstrand, har ännu inte lyckats vända trenden och rent ekonomiskt är det en kostsam historia för stadens skattebetalare. Landskrona betalar i runda svängar 95 miljoner kronor till externa skolor, varav 40,8 mnkr till privata och 54,5 mnkr till kommunala. Detta motsvarar cirka 67 % av kommunens totala kostnad för gymnasiet. Årets kull av nior räknas som normalstor. Nästa år blir några fler, de som nu går i åk 8 är 475 stycken och tittar vi nio år fram i tiden så är de som nu börjar förskoleklassen 568 elever. Gymnasiet i Landskrona erbjuder elva olika program fördelat på Allvar Gullstrandgymnasiet och Selma Lagerlöfgymnasiet. Endast fyra av programmen är högskoleförberedande. Övriga är yrkesprogram och flera av dem erbjuder lärlingsutbildning. Lärlingsutbildning finns även för vuxna. Industritekniskaprogrammet flyttar till varvet från och med hösten 2015, och finns där i samarbete med Oeresund Heavy Industries.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser