Annons

Torkild Strandberg kritisk mot polisens avveckling av UN-gruppen

Igår skrev vi om att Landskronapolisens ungdoms- och narkotikagrupp är lagd på is. Idag uttrycker kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) samma oro som den tidigare UN-gruppchefen Olle Olsson gjorde igår. Torkild Strandberg är också upprörd över att han inte fått någon information och menar att polisledningen brutit mot intentionerna i det avtal som finns mellan staden och polisen. Imorgon torsdag ska folkpartisten träffa polisområdeschefen för nordvästra Skåne Patric Heimbrand och då bland annat tala om UN-gruppen.

Kommunstyrelsens ordförande Torild Strandberg använder ord som besviken, oroväckande och förvånad då han på torsdagen berättar vad han tycker  om att polisens UN-grupp är lagd på is.  Han menar att polisens beslut är både besynnerligt och olyckligt.
– Det bryter mot intentionen i det avtalet som kommunen har med polisen, ett avtal som var unikt för Sverige när det skrevs 2007 eller 2008, säger han och förklarar.
– I avtalet sägs bland annat att vi tillsammans ska arbeta mot att bekämpa de som säljer narkotika och samtidigt jobba för att unga inte ska hamna i ett långvarit missbruk. Och som jag ser det så kommer denna del inte att kunna hållas, säger Torkild Strandberg och fortsätter.
– Dessutom står det i avtalet att vi ska utbyta information och här har det brustit. Vad jag förstått så lades UN-gruppen på is redan i höstas. Jag fick dock reda på det genom media i dagarna, säger han.

Annons
 

Att just narkotika är ett högprioriterat område för Torkild Strandberg går inte att ta miste på.
– I Skåne är narkotikan mer utbredd än i resten av landet och i Landskrona är narkotikan mer utbredd än i Skåne, säger han.

På fredagen ska Torkild Strandberg tillsammans med kommunalråd Birgitta Persson (M) träffa polisområdeschefen för nordvästra Skåne, Patric Heimbrand, och då tala om den nationella omorganisation som sägs vara anledningen till att UN-gruppen inte är aktiv längre.
– Jag har inget emot omorganisationer och UN-gruppen är inte en självklarhet även om den fungerat väl. Men om man tar ett sådant beslut så måste det innebära förbättringar och så verkar det inte vara i det här fallet. Vad som kommer att hända sedan är höljt i dunkel och det oroar mig mycket, avslutar Torkild Strandberg.

Här hittar du det avtal som är skrivet mellan polis och kommun.

Läs även:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser