Annons

Framgångsrik narkotikagrupp på polisen är lagd på is

Polisen genomför just nu en nationell omorganisation och detta får konsekvenser på lokal nivå. Det har bland annat inneburit att den så kallade UN-gruppen i Landskrona lagts på is. Följden har blivit att de poliser som tidigare ägnade sig åt att jaga och sätta dit narkotikabrottslingar nu sitter vid skrivbordet och utreder andra brott.

Polisens Ungdoms- och narkotikagrupp, UN-gruppen i Landskrona, har sedan starten för cirka sju år sedan varit en nagel i ögat på de Landskronabor som varit involverade i narkotika. De har inte bara gjort ett flertal tillslag och fått personer bakom lås och bom. De har även varit en kanal för unga killar och tjejer som precis börjat testa droger.
– När vi gjort ett tillslag och sedan tagit in alla som köpt så har många av dessa varit ungdomar som inte hållit på så länge. Därför har vi haft ett samarbete direkt med socialförvaltningen så att de unga fått stöd och hjälp innan det gått för långt och detta har varit mycket framgångsrikt. Vi har till och med följt upp ungdomarna och ring och kollat efter hur det gått för dom. Jag är orolig för att detta arbete kommer att minska och det är inte bra, säger Olle Olsson som varit chef för UN-gruppen sedan starten.

Annons
 

Totalt har specialenheten haft fem poliser i sin grupp vilket gjort att dessa kunnat ha fokus på narkotikahandeln i staden. De har kartlagt och lärt känna missbrukare och ständigt gjort beslag. Det senaste resulterade i att en man nyligen dömdes till tre år och två månaders fängelse efter att man hittat 215 gram kokain i hans bostad.
Men mycket av UN-gruppens arbete har varit förebyggande, att informera och att synas och prata med ungdomar. Bland annat var det UN-gruppen som besökte stadens skolor, sökte med hundar och informerade såväl elever som personal om vad ett missbruk kan innebära.
– Detta är också något som kommer att se helt annorlunda ut. I alla fall under 2015, säger Olle Olsson som arbetat civilklädd tillsammans med de övriga i UN-gruppen.
– Idag är det uniformerad och patrullerande polis som ska sköta all yttre tjänst. Det är mycket duktiga polismän men de har av naturliga skäl inte det kontaktnät och den lokalkännedom som vi byggt upp under alla år.

Hur framtiden ser ut vet inte Olle Olsson och han vill inte springa händelserna i förväg även om han är orolig.
– Det är sagt att när omorganisationen är klar så kan det eventuellt bildas större grupper. Det vill säga att vi i UN-gruppen kan komma att ingå i en större grupp när allt är klart. Och det är väl ok. Men under tiden som omorganisationen pågår så fortsätter narkotikabrottsligheten som vanligt och jag är rädd att den ökar och det är inget vi behöver i Landskrona.

Här hittar du det avtal som är skrivet mellan polis och kommun.

Läs även:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser