Annons

Kronan klara för SM

I lördags var det äntligen dags för sista steget i SM-kvalet för F99/00 (U17), Poolfinalen. Turneringen gick av stapeln i Ängelholm och förutsättningarna var glasklara: Sex lag från Skåne och sex lag från Halland och Småland gjorde upp om totalt sex platser till SM.
– I gruppen hade vi Helsingborg och Falkenberg. Vi vann första matchen mot Helsingborg komfortabelt, dock utan att spela bra. Andra matchen mot Falkenberg var tuffare och vi fortsatte lika segt. Det blev förlust med 0-2 och vi kom aldrig upp i normal nivå. Falkenberg spelade ett snabbt och offensivt spel som vi kanske hade kunnat matcha om vi spelat på den nivå vi kan, men denna gång var vi inte nära, berättar Marie Saxne, ungdomsansvarig och tränare i Kronan VBK.

En andraplats i gruppen innebar att Kronan ställdes inför en åttondelsfinal mot Veddige som man var tvungna att vinna för att ha chans att nå SM.
– Vi började precis lika segt och tappade första set. Efter ett rejält snack i setpausen där det var mycket fokus på att alla måste plocka fram vad de kan så kom vi ut som ett nytt lag. Då mottagning och försvar varit osäkert och inte så bra som det brukar vara valde vi att flytta ut vår passare Ebba Norstedt på kanten istället och ta in Moa Mellblom som passare.
Detta visade sig vara ett lyckodrag. Ebba Norstedt hade spelat mycket bra som passare, men hon behövdes för att ge trygghet i försvarsspelet och styrka i anfallspelet.
– Moa gör bra ifrån sig när hon kommer in och Ebba tar genast tag i taktpinnen och levererar både perfekta framspel och dödande anfall. De andra spelarna vaknar också till liv och vi vinner andra och tredje set av bara farten med mycket bra spel.

Annons
 

I kvartsfinalen väntade EVS med fenomenet Isabelle Haak, 195 cm lång och otroligt välkoordinerad, i laget. Blott 15 år gammal och totalt dominant i elitserien bland seniorer redan och Sveriges största talang någonsin i volleyboll. – Vi fortsätter att spela bra och står upp bra mot ett övermäktigt EVS, som sedan vann hela kvalet utan att förta sig.

I och med att Kronan förlorade kvartsfinalen blev det spel om placeringarna 5-8 och Landskronatjejerna var tvungna att vinna nästa match.
– Det blev Kristianstad vi fick möta och trots mycket nerver så lyckades vi vinna ganska komfortabelt. Därmed var biljetten till SM säkrad och glädjen visste inga gränser. Vi hade en match kvar att spela, om femteplatsen mot Eneryda, och vi lyckades ladda om och vinna även den med 2-0, säger en mycket glad och stolt tränare.

Vidare till SM gick EVS, Malmö, Falkenberg, Ystad, Kronan och Eneryda.

 – Förutom att Ebba gör en fullständigt lysande turnering måste vi även nämna Iris Carlsson Hagel. Även hon spelade bra hela dagen och framförallt tog hon ett stort ansvar på plan både med- och motgång. Vi ställde upp med en ung men full spelartrupp och alla fick spela mer eller mindre. Kul att se att våra yngre spelare har höjt sig så mycket att de går in och gör bra ifrån sig i dessa sammanhang. Alla spelarna bidrog och vi har utvecklats mycket som lag sedan förkvalet för 1 månad sedan. Förhoppningsvis kan vi nå några snäpp till innan det är dags för SM, avslutar Marie Saxne.

I laget spelar: Ebba Norstedt (-99), Sabina Hultman (-99), Rakel Nilsson (-00), Ebba Johannesson (-00), Iris Carlsson Hagel (-00), Nike Fjätström (-00), Ronja Keijsner (-01), Moa Mellblom (-01), Amanda Egvärn (-01), Julia Söderlindh (-01), Rodaina Alrawi (-02) och Lykke Nilsson (-02).

Det finns fler spelare på gång i de lägre åldrarna och det gör att Kronan blir att räkna med även i framtiden.

Noterbart i sammanhanget är att Kronan ifjol kvalade in till SM som sista lag och lyckades fighta till sig en tolfteplats. I år är laget ett par nivåer bättre och siktar högre än så. SM spelas 18-19 april i Göteborg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser