Annons

Elever och lärare på äventyr i Karibien

Sedan ett par dagar befinner sig tolv elever och tre lärare från El- och energiprogrammet från Allvar Gullstrandgymnasiet i Dominikanska Republikens huvudstad Santo Domingo för att samarbeta med elever och lärare.    
Samarbetet sker med hjälp av pengar från svenska staten genom Athenaprogrammet som är ett speciellt program för samarbete med utvecklingsländer. Det är tredje gången som El- och energiprogrammet beviljats pengar för samarbete med skolan i Santo Domingo.
Varje dag kommer vår redaktionsgrupp att berätta i ord och bild vad samarbetet går ut på och vilka framsteg vi gör.

Dag 1 – Torsdag – Avresa

Annons
 

Klockan 04:15 på morgonen torsdagen den 8 januari for vi iväg med bilarna till Malmö för att sedan ta Öresundståget till Kastrup airport.
In-checkningen flöt på fort. Inte så långt senare kom vi fram till London där vi käkade och laddade upp för flyget till Miami som beräknades ta 10 timmar. Runt kl 14 lokal tid lyfte vi mot Miami.
På planet fanns god service och fin mat. Utsikten från ca 10 000 meters höjd var fantastisk men det var molnigt nästan ända fram till Miami, då det klarnade så stadens nattliv lyste upp så långt ögat kunde se. medan vi cirkulerade några varv för att få klartecken att landa.
Landningen i Miami gick bra men vi var ganska försenade så det fanns risk att vi skulle missa planet till Santo Domingo. Vi fick lyckligtvis expresskort för att gå före alla i köerna och mellan köerna fick vi också lite motion när vi halvsprang fram. Vi nådde slutligen gaten med 15 minuters marginal tack vare våra långa graciösa löpsteg. Väl på planet var många av oss fyllda med spänning och förväntan samtidigt som vi var trötta efter vår långa resa.
Framme vid vår destination blev fem av oss genast olyckliga, då deras bagage fanns kvar i Miami för genomsökning av en övernitisk tull. Vi fick dock fort hjälp med problemet och vi blev lugnade att bagaget skulle komma med första bästa flyg följande dag.

Vi åkte buss till hotellet i Boca Chicka, en liten stad utanför Santo Domingo. Bussresan var en upplevelse då vi såg poliser överallt och passerade massor av halvfärdiga hus och ruckel som fattiga människor bor i, men också ett och annat lyxigt hus med egen pool. Vi kom fram till hotellet ungefär 00:30 då vi efter viss väntan fick våra rum som vi alla snabbt somnade i.

Dag 2 – Fredag – Vattenpolo m.m.

Vi alla vaknade runt 8:00 för att gå och käka frukost, det var lite molnigt men blev snabbt klart väder. Efter frukost hade vi fri tid att vila upp oss. En del passade på att kolla upp hotellområdet innan den gemensamma samlingen kl 11:00, för att gå en runda i stan. Vi alla gick samlade till telefonbutiken för att köpa simkort. Telefonbutiken låg ungefär fem minuter bort och på den biten kom där folk hela tiden och försökte sälja saker och tjänster; t ex resor och massage, vilket var ganska chockerande för oss då vi inte är vana vid detta hemma i Sverige. Sen träffa hela gänget två stycken skoputsande barn som började putsa på våra skor och sedan be om pengar fastän vi inte önskat deras tjänster, vilket vi alla tyckte var jobbigt då vi inte hade något att ge dem. Vi alla fick alltså en snabblektion i hur det går till om man är otydlig med vad man vill och inte vill.
Vi gick vidare i stan för att se vart man kan hämta ut pesos. Därefter fortsatte vi till stranden där miniguidningen avslutades, för lite fri tid för fortsatt återhämtning.
De som saknade sitt bagage kunde pusta ut vid 16-tiden, och äntligen byta om till mer lämpliga kläder för klimatet. Äntligen hade alla också fått sina badkläder, så vi bestämde oss för att spela vattenpolo där alla deltog utom lärarna (landkrabborna).
Efter ca 90 minuter började vi tröttna och gick upp och duschade och gjorde vid oss för att senare äta buffé på hotellet. Efter maten samlades allihop för att diskutera vad som hänt och gjorts under dagen, vilket vi kommer att göra varje dag för att veta att alla mår bra och för att planera morgondagarna.

Dag 3 – Lördag – Que?

Dagen flöt på ungefär på samma sätt som gårdagen. Dvs. vi har utforskat det Dominikanska samhället, lärt känna kulturen och blivit lite mer bekanta med språket. Väldigt få människor förstår engelska och ännu färre kan tala engelska. Så det är lite svårt att göra sig förstådd. Men efter en massa kroppsrörelser går det oftast bra.
Det som kan sägas om samhället är att det är väldigt fattigt överallt. Ändå är människor glada och verkar nöjda med det lilla som dom har. Dans och musik är viktigt, och finns alltid nära till hands.

Dag 4 – Söndag – Varmt Vaaarmt!!

När vi samlades kl 10:00 på förmiddagen så visade vår lärare Bo den solcellsprototyp som vi under vår vistelse här ska programmera rörelsealgoritmer till tillsammans med de dominikanska eleverna från Infoteps skola.
Precis som igår, så har vi annars tillbringat dagen med att vänja oss vid tidsomställning. Fem timmars tidsomställning tar ordentligt på krafterna. På gårdagens möte kom vi överens om att vi på kvällen skulle äta på en italiensk restaurang på hotellområdet. Fram till dess var det fri tid.
Under dagen skedde en liten incident i ett av våra rum. Någon eller några på hotellet kastade in en sten genom fönstret, men ingen av oss kom till skada. Personalen bestämde att vi fick byta rum och som kompensation för det inträffade blev det ett finare rum som även inkluderade ett extra vardagsrum. Under resten av dagen gick vissa av oss runt och utforskade staden, medan andra hittade stranden och låg där för att njuta rejält av den underbara solen.
Kl 20:00 samlades vi för att äta kvällsmat, men då hade receptionen blandat ihop vår bokning så vi alla fick gå till den vanliga restaurangen och äta buffé istället. Kvällen tillbringades därefter vid scenen där det skedde uppträden. Vi gick och la oss tidigt för att komma upp utvilade imorgon, då vi äntligen ska åka till Infoteps skola och träffa de dominikanska eleverna.


Foto: Privat


Foto: Privat


Foto: Privat

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser