Annons

Nyheter ska bättra på svenska språket

För drygt ett år sedan kom den syrianske journalisten Ali Alabdallah till Sverige. Det första årets erfarenheter av det nya landet visade att det inte är alldeles enkelt att ta del av samhället då kollen på nyheterna och politiken inom och utom landet är svår för de nyanlända. Därför har han startat ett projekt som kallas Nyhetscafé, med mottot: Vill du veta mer, lär dig svenska, och det riktar sig till nytillkomna arabisktagande landskronabor.
– Eftersom det kommer många flyktingar till Sverige, särskilt arabisktagande, så har det uppstått ett stort behov av utbildningsprojekt och pedagogiska program som behandlar hur man kan lära sig det svenska språket. Därför uppstod idén om ett nyhetscafé, säger Ali Alabdallah.

Initiativtagaren ser att många av de existerande utbildningsprogrammen saknar de politiska, sociala och hälsoaspekterna och de väcker inte den politiska medvetenheten hos många av flyktingarna.
– Jag tyckte att det borde finnas ett utbildningsprojekt, baserat på nyheterna, skrivna på ett enkelt språk, som kan hjälpa eleverna att lyssna, läsa och förstå det svenska språket och hjälpa elevernas förmåga att integrera, skapa och delta i samtal och debatter. Därför kom jag med idén till detta projektet, säger han.

Annons
 

I projektet används  flera metoder och läromedel, t ex radio- och tv-inslag, Internet, utdrag ur dagstidningar och tidskrifter. Detta hjälper deltagarna att förstå det svenska språket och vad som händer runt omkring i det politiska och ekonomiska livet.  

Utbildningsprogrammet hålls varje torsdag på stadsbiblioteket.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser