Annons

Landskronaelever på Europaparlamentet

Veckan före jul reste 16 gymnasieelever från Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona med två lärare till Strasbourg för att delta i det så kallade Euroscola. Det är ett evenemang som en gång per månad samlar cirka 500 elever från hela EU till Europaparlamentsbyggnaden, där våra folkvalda EU-parlamentariker annars håller till.
– Där ska eleverna umgås, diskutera svåra frågor som kommer att beröra dem i det framtida EU och lära sig inse att likheterna mellan nationerna är vida större än skillnaderna. De får använda EU-parlamentarikernas ordinarie platser, debattera och rösta för de olika förslag som diskuterats fram, säger Kerstin Tufvesson, skolambassadör för EU på Allvar Gullstrandgymnasiet.

En elev, Oscar Backrud, fick den stora men nervkittlande uppgiften att hålla Sveriges tal om sitt land och sin skola inför den stora församlingen.
En annan elev, Christian Hovstadius, tog senare under dagen på sig uppdraget att presentera sin grupps förslag till lösning på ett av de sex stora frågor som diskuterats, ungdomsarbetslösheten i EU.
Några av flickorna i gruppen, Amani Ghajraouioch och Wafaa Jaber ställde frågor till experter och andra elever, vilket förutsatte en hel del mod, eftersom det också skedde i den sittande 500-personersförsamlingen.

Annons
 

Förutom heldagen på parlamentet hann gruppen med att besöka Europarådet, göra sig bekant med den stora julmarknaden som pågick i staden och att lära känna staden Strasbourg.
– Vädret visade sig tyvärr inte från sin bästa sida under de fyra dagarna men på hemvägen var alla överens om att resan hade varit väldigt lyckad och då gjorde det inte så mycket att gruppen fick springa gatlopp på Schiphol-flygplatsen för att hinna med anslutningsflyget hem, säger Kerstin Tufvesson och avslutar,
– Som en sista tvist på resan fick till slut två killar prova KLM-cockpiten när planet landat i Köpenhamn, vilket antagligen för alltid stadfäste deras framtida yrkesdrömmar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser