Annons

Ullastina målade Nobeldiplom

Att Nobelpristagare tilldelas medalj, pengar och ära är välkänt. Till detta ska också tilläggas ett unikt diplom formgivet av en konstnär. Tre av årets diplom är målade i Landskrona.

I vintras ringde telefonen hemma hos Ullastina Larsson i det mysiga huset på Kvarntorget.
Ett samtal hon aldrig lär glömma.
– Hej, jag ringer från Kungliga Vetenskapakademien och skulle gärna vilja kom hem till dig och titta på din konst, sa en kvinna i andra ändan.
– Det lät trevligt så vi bestämde ett datum, samtidigt kunde jag inte släppa tanken på att någon skämtade med mig, berättar konstnären Ullastina Larsson som rådgjorde lite med sonen om det inträffade.
– Han undrade liksom jag varför  de  ville komma och titta på mina tavlor. Jag ringde upp numret som fanns på nummerpresentatören och hamnade mycket riktigt hos Kungliga Vetenskapakademien. Så allt stämde åtminstone.

Annons
 

Dagen för besöket i ateljén kom.
– Vi fikade och tittade på mina tavlor men allt jag fick veta då var att de var ute på ett hemligt uppdrag och att de skulle höra av sig igen.

En månad senare ringde det igen och frågetecknet kunde rättas ut till ett stort utropstecken.
– Jag fick då frågan om jag kunde åta mig uppdraget att måla Nobeldiplomet. Jag var överväldigad, förtjust och minst sagt nervös. Hur skulle jag klara den uppgiften?, säger hon darrar med händerna åt det trevliga minnet.

Tillsammans med konstnärskollegorna Hasse Karlsson, som Landskronaborna kunde stifta bekantskap med på Pumphuset häromåret och Susanne Jardeback som nyligen avslutat en utställning på Galleri Gamla Staden, reste Ullastina Larsson till Stockholm tidigt i somras.
På Kungliga Vetenskapakademien fick trion veta vilka Nobelprisdiplom de skulle göra och på Ullastinas lott föll kemipriset.
– Jag fick då också se skinnet som omger diplomet. Det var vinrött. Genast började jag fundera kring olika färgkombinationer, berättar hon.

Nu skulle det målas. Men först skulle papper införskaffas.
– Jag som alltid bara målat på duk. Hasse Karlsson visade mig till en KRO-butik på Söder och där införskaffades papper och en exakt djupvinröd färg som matchade min skinnbit.

Det bar åter hem till Plorren och det var dags att sätta igång och måla.
– Samtidigt var jag belagd med munkavel, så jag kunde inte berätta för någon, vad jag höll på med. När ni på Landskrona Direkt i somras frågade mig om jag hade något på gång, så fick jag verkligen bita mig i tungan, säger Ullastina Larsson och skrattar åt minnet.

I sin ensamhet brottades hon med uppgiften i vilken det även ingick att skriva några ord till nobelpristagarna. Efter att det i oktober tillkännagetts att Eric Betzig, Stefan W Hell och William E Moerner var årets nobelpristagare i kemi, var det bråda dagar som gällde.
– Kopior av mina tre målningar skulle nu skickas till Österrike och kalligraf Annika Rücker.
Nu återstod att presentera allt för KVA.
Hasse Karlsson var först ut och visade sina fantastiska målningar i en fin passepartout. Hjälp! Skulle vi ha en passepartout!??! Det hade jag missat. Det blev till en kortslutning och jag minns knappt min presentation.
Men så säger någon. ”Det är en typisk Ullastina målning”, och då kunde jag andas ut.

Dagen innan Nobelprisutdelningen bar det så åter till Stockholm och Nordiska Museet där konstnärerna fick träffa pristagarna.
– Dags för nästa chock. Jag var tvungen att prata engelska och det är jag inte så bra på. Men mitt barnbarn Nanna, 23, var med och med hennes hjälp och ett glas champagne gick det galant.

Även nästa år kommer  Ullastina Larsson att skapa Nobeldiplom. Vem vet, kanske hon då får hedersuppdraget att göra Fysikdiplomet, det som Hasse Karlsson gjorde i år och Susanne Jardeback ifjol med vilket det följer en inbjudan till den stora festen på kvällen den 10 december.


Nobelpristagare Stefan Walter Hell med Ullastina Larsson, konstnär från Landskrona som målat…
Foto: Nanna Olasdotter Hallberg.


…hans diplom. Kemidiplomet gjordes av konstnär: Ullastina Larsson. kalligraf: Annika Rücker samt bokbindare: Ingemar Dackéus.


Eric Betzig…
Foto: Nanna Olasdotter Hallberg.


och William Moerner. Foto: Nanna Olasdotter Hallberg.


Nobelmingel på Nordiska Museet med bland andra Susanne Jardeback.
Foto: Nanna Olasdotter Hallberg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser