Annons

Museet vill locka till sig de yngsta

På museet i Landskrona arrangeras aktiviteter för gammal som ung. Men en grupp som ofta ses förbi är de allra yngsta. Detta vill Landskrona museum ändra på och har därför byggt upp en utställning, Trädgårdslandet, som framför allt riktar sig till familjer med små barn. 0-5 år är målgruppen. Den permanenta utställningen invigs på söndag.

För fem år sedan monterade Landskrona museum ner den fasta utställningen Barnaminnen och ganska omgående togs beslut om att hitta på något nytt för de minsta barnen.
– Så lång tid tar det att planera och bygga upp en utställning som denna. Men nu är vi framme, säger Elisabeth Arvidsson, chef för museet.

Annons
 

Kontakt togs tidigt med scenografen Annika Thore på Form och Funktion och pedagogen Maria Olofsson. Därefter träffade dessa två samt representanter från museet sex familjer med unga barn för att förhöra sig om vad de tyckte fattades på museet.
– Och utifrån denna referensgruppen har vi tillsammans med våra egna idéer förverkligat detta och på söndag är det dags för det riktiga provet, säger Annika Thore.

Tanken är att barnen tillsammans med föräldrarna ska aktivera sig och sina sinnen i utställningen och det går inte att ta miste på entusiasmen hos de ansvariga.
– Vi är stolta över att kunna öppna grinden till museets nya lekutställning Trädgårdslandet. Här kan barnen klättra i komposten, krypa i kaninernas labyrint, plocka morötter och sjunga en sång med snigeln, och leka affär. Eller varför inte vila under stjärnorna i nattens koja, klappa igelkotten och snurra med skatorna vid spegelsjön, säger Elisabeth Arvidsson.

Det är dock inte fråga om något alternativ till en öppen förskola.
– Inte på något vis. Här finns inga pedagoger. Det är föräldrarna som ska stå för det. Detta är en utställning med den stora skillnaden att man här får leka med utställningsföremålen. Tanken är att barnen ska gilla detta och vilja komma tillbaka för att uppfinna nytt och det kommer de säkert att göra. Här händer saker hela tiden, säger Annika Thore.
– Här finns även en massa ljud överallt. Lyssnar man på de olika tingen så kan man ibland höra små ljud som ska väcka nyfikenhet.

Faktum är att utställningen till och med har fått en egen visa komponerad till sig.
– Det är Magnus Larsson på Kontraproduktion som komponerat låten och det är även han som ansvarat för alla ljud. Den egna låten kan man höra från en radio som står i det första rummet där man även kan ställa barnvagnen, hänga av sig ytterkläder och kanske ta en fika som man tagit med sig, fortsätter Annika Thore.

Att utställningen är döpt till Trädgårdslandet är inte någon tillfällighet.
– Vi har försökt att ta in Landskronas utemiljö innanför väggarna. Och det stora antalet trädgårdar är en speciell egenskap för Landskrona. Men här är mer än så. Här finns anknytningar från Ven till Thulin, menar Maria Olofsson.

Söndagen 14 december 14.00 invigs Trädgårdslandet. Museichef Elisabeth Arvidsson hälsar välkommen och Kulturskolans minsta dansare bjuder på danslek.
– Med allt det trädgårdsroliga välkomnar vi alla barn 0-5 år och deras familjer till Landskrona museum. Jag hoppas och tror att detta ska bli en härlig utställning som i ett längre perspektiv lockar till att även se våra andra utställningar i huset, avslutar Elisabeth Arvidsson.


Annika Thore visar upp affären där barnen kan leka med utställningsobjekten.


Journalisten Per Egg Olofsson tar sitt jobb på allvar och lyssnar till ljud i ett av de många skrymslena.


Rattar och spakar går att vrida på och lyssnar man i tratten så hör man märkliga saker.


På söndag är det invigning i Trädgårdslandet och Elisabeth Arvidsson ser tillsammans med Annika Thore fram emot många barnfamiljer.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser