Annons

Solidarisk utställning i Borstahusen

För drygt 25 år sedan, den 4 juni 1989, hölls det första, halvt demokratiska valet i Polen efter decennier av kommunistiskt styre. I utställningen “From Solidarity to the Round Table” som invigs i Borstahusens museiförenings lokaler på Pumphuset på fredag, kan besökarna ta del av bilder på hur hjälparbete bedrevs från Landskrona. Utställningen arrangeras av Polens ambassad i samarbete med Svensk-Polska Samfundet och med Borstahusens museiförening som medarrangör.
– Historiskt sett har Landskrona alltid haft nära förbindelser med Polen med en stark tradition av polskt-svenskt samarbete. Vi är mycket tacksamma för den hjälp vi fick av Landskronaborna under Polens mörka period, då till och med basprodukter lyste med sin frånvaro. Den hjälpen var oersättlig. Därför är det naturligtvis extra kul att arrangera denna utställning här, säger Klementyna Mateja, press- och kulturansvarig på Polens ambassad.

Utställningen omfattar en period från påven Johannes Paulus II:s pilgrimsresa till sitt hemland i juni 1979 till 1989. Det var 1979 han yttrade de berömda orden Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi! (Låt din Ande stiga ned och förnya denna jord!). Dessa ord hade förutom en andlig innebörd även en politisk innebörd, en uppmaning att börja kämpa mot det kommunistiska oket.

Annons
 

Utställningen, som består av 22 fotografier, vilka leder besökarna fram till Polens första halvt fria val den 4 juni 1989, invigs på fredag klockan 13.00 av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg och pågår fram till och med den 25 december.


Gamla och unga hjälpte till. Det var en tid av solidaritet. Noterbart är att det är nuvarande kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg som är den unge pojken på bilden.
– Jag var då 11 år, som tillsammans med två andra åkte med en hjälpsändning till Polen efter att jag arrangerat en insamling av pengar till stöd för befolkningen i landet. Vi fick in ganska mycket pengar. Ett par dagar efter hemkomsten infördes undantagstillståndet i Polen och landet stängdes, säger Torkild Strandberg.
Foto: Röda Korset

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser