Annons

Turbulensen fortsätter i BoIS- Styrelseavhopp, märkliga turer i investmentbolag, upprörda sponsorer

Just nu råder det turbulens i BoIS. Det räcker inte med att klubben backar med en miljon och tar steget ner i division 1. Det stormar även kring klubbens spelarinvestmentbolag och som inte detta är nog så hoppade en styrelseledamot av igår på grund av brister i det organisatoriska och ekonomiska arbetet.

För cirka ett år sedan hade Landskrona Direkt en del frågor gällande spelarinvestmentbolag Landskrona BoIS Support, det riskkapitalbolag som har andelar i BoIS A-trupp. I stället för att tala med tidningen så kallade föreningen till ett medlemsmöte där Landskrona BoIS Support AB och dess verksamhet presenterades. Media var dock inte välkomna utan stoppades då i porten.

Annons
 

Frågan aktualiserades igen då Erik Andersson såldes till Malmö FF. Tidningen skickade ånyo ett flertal frågor till föreningen men det märktes tydligt att ämnet var känsligt. Direkten fick svar på en del frågor men allt lovades hamna på bordet då det kallades till nytt medlemsmöte på torsdagen. Denna gång var även media inbjuden. Väl där var det dock samma visa som tidigare. Inte ett enda ord dryftades om Landskrona BoIS Support.
– Det var ju ingen som frågade, svarar BoIS ordförande Gabriel Munck när Landskrona Direkt undrar varför inte korten lades på bordet.

Som det är idag så äger BoIS samtliga spelare men aktieägarna i Landskrona BoIS har rätt till 50 procent när en spelare i A-truppen säljs. Enligt uppgift till Landskrona Direkt ska BoIS ha fått 2,2 miljoner kronor för Erik Andersson vilket skulle innebära att 1,1 miljoner ska betalas tillbaka till Landskrona BoIS Support. (en summa som enligt Fotbollskanalen.se är högre).

Gabriel Munck har själv aktier i bolaget och han skyndar sig att förklara.
– Pengarna tillfaller bolaget. Sedan bestämmer styrelsen om det ska ske någon aktieutdelning eller om pengarna ska återinvesteras och vad gäller pengarna för Erik Andersson, en summa som jag inte kan ge, så vet vi inte idag hur det blir. Personligen så skulle jag inte bli arg på styrelsen om det blev en återinvestering, säger ordföranden.

En källa till Landskrona Direkt uppger dock att det finns flera personer bland aktieägarna som inte vill att pengarna ska återinvesteras utan tillfalla ägarna.

Gabriel Munck är inte den enda styrelseledamoten i BoIS som äger aktier i Landskrona Support. Så gör även tidigare ordförande Kenneth Håkansson, vice ordförande Peter Condrup samt Mikael Hjelte.
Tilläggas bör dock att övriga aktieägare och därmed också styrelseledamöterna som beslutar om spelarinvestmentbolag pengar även de har mycket nära band till BoIS-styret då de bland annat är sponsorer till föreningen samt i något fall även själva tidigare styrelsemedlemmar.

Att det skulle röra sig om en jävssituation vill inte Gabriel Munck hålla med om.
– Allt är fullständigt glasklart. Avtalet har skrivits av advokaten Jac Nepérus (styrelseledamot i BoIS. Reds anm) och BoIS revisor, Peter Panko har gått genom allt och på årsmötena så har styrelsen fått ansvarsfrihet, menar ordföranden.

Sedan Landskrona BoIS Support bildades 2009 har aktieägarna gått in med 4,5 miljoner kronor. Meningen var att de skulle få 50 procent av försäljningssumman av 14 spelare i a-truppen. Dessutom skrevs ett specialavtal gällande Amethyst Bradley ”Surprise” Ralani.
Nu blev det dock så att några av spelarna skadades och andra gick efter kontraktstiden löpt ut vilket innebar att Landskrona Support inte kunde räkna hem en enda krona. Därför skrevs avtalet om och kom att gälla samtliga spelarförsäljningar fram till sommaren 2016.
– Om det var rätt att omförhandla har jag svårt att ta ställning till men där är en väsentlig skillnad i dagens avtal och det är att Landskrona BoIS Support aldrig kommer att tjäna något. Det skrevs in att de skulle ha 50 procent men maximalt så mycket som de lagt in, det vill säga 4,5 miljoner, säger Gabriel Munck och menar att detta förfarande inte är något ovanligt och att det är ett bra sätt för klubben att finansiera verksamheten.
– Jag kanske är naiv men jag tror att de som äger aktier i Landskrona BoIS Support har stort hjärta.

En som inte håller med ordföranden är tidigare sponsorn och styrelseledamoten Tord Ohlsson som äger Parajett tillsammans med sina söner.
– Vi tog igår beslutet att vi mycket gärna sponsrar BoIS men för att vi ska gå in med pengar i klubben så kräver vi att samtliga tillgångar som finns i bolaget ska tillfalla BoIS, dundrar han.
– De ansvariga säger att det inte finns någon jävsituation och att allt är som det ska. Inget kan vara mer fel. Det vet vi och det vet dom. Jag är uppriktigt arg och detta måste få ett slut omedelbart.

Journalisten Olof Lundh riktar idag i sin blogg på Fotbollskanalen.se skarp kritik mot BoIS och Landskrona BoIS Support. Han skriver bland annat ”I Bois-styrelsen rasar rena inbördeskriget och jag får höra hur ledamöter hoppar av i protest mot de ekonomiska turerna och det är inte bara snälla ord som uttalas mellan parterna, och det är kanske inte konstigt när parterna står på olika sidor.”
– Så är inte fallet. Det är klart att det diskuteras i styrelsen och det ska det göras. Men något inbördeskrig råder inte, säger BoIS ordförande.

Landskrona Direkt vet dock att en styrelseledamot har hoppat av så sent som igår. Då tidningen frågar Gabriel Munck blir svaret kort och snabbt.
– Det får han själv svara på.

Den som beslutat sig för att hoppa av är Fredrik Lind som valdes in i styrelsen så sent som i våras. Han poängterar dock att hans avhopp inte har något som helst med Landskrona BoIS Support att göra.
– Jag har absolut inget emot att det finns externa finansiärer i form av riskkapitalbolag. Tvärtom så tror jag de är ett bra alternativ i vissa fall. Hur sedan avtalen ser ut i sig kan man alltid diskutera. Men även om Landskrona BoIS Support inte funnits så hade jag tagit samma beslut, säger han till Landskrona Direkt.

Anledningen har dock delvis med ekonomi att göra.
– Jag kan inte stå bakom hur klubben bedriver sin verksamhet ekonomiskt. Dagens styrelse har dessutom inte hängt med i utvecklingen. För att BoIS ska bli en välmående förening så krävs en fundamental förändring såväl organisatoriskt som gällande det ekonomiska arbetet, säger han och förklarar.
– Jag har försökt få genom förändringar som jag tror hade inneburit att vi blivit mer konkurrenskraftiga men jag har inte fått gehör för detta. BoIS måste en gång för alla förstå att rätta mun efter matsäck, säger han.

Har det med anställandet av den nya tränaren att göra?
– Det vill jag inte kommentera, avslutar Fredrik Lind.

Frågan är nu vad som händer. BoIS A-trupp har i det närmaste förändrats helt på drygt ett år. Man har helt enkelt fått börja om från noll. Frågan är om det krävs liknande förändringar i klubbens högsta beslutande organ, styrelsen, för att klubben ska kunna överleva i ett längre perspektiv.
Detta är något som är upp till medlemmarna att avgöra då det är de som ger den sittande styrelsen ansvarsfrihet och det är även dom som väljer en eventuellt ny styrelse.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser