Annons

Kvalitet under klubban på nätet

Lördagen den 29 november klockan 14.00 bänkar sig antikintresserade framför datorerna land och rike runt. Skånes Auktionsverk håller nämligen sin årliga höstkvalitet. Denna gång enbart på Internet. Som vanligt är objekten många och varierande. Bland de högre buden kommer med all säkerhet en akvarell av Nils Dardel att räknas in. – En turkisk vagga, det är ett måste för varje hem. Eller varför inte en tand från en kaskelott? Vem kan motstå något sådant, säger Pia Stael von Holstein och skrattar medan hon tar med Landskrona Direkt på en rundtur bland antikviteterna. Väggarna är fyllda av konst men bakom podiet mitt i salen hänger två rariteter som lär gå dyrt. Det ena är en akvarell av Nils Dardel och den andra är en olja av Karl Isakson och den sistnämnda är Auktionsverkets Staffan Sjöbergs favorit. – En av dom i alla fall. Den är fantastisk i färgerna och det syns tydligt att hans inspiration kommer från Picasso och Cézanne. Och eftersom den är målad så tidigt som på 1910-talet så är den betydligt mer värdefull än om den varit målad senare, säger han. Nils Dardel är förmodligen mest känd för att ha målat ”Den döende dandyn” vilken 1988 såldes för hela 13 miljoner kronor, en tavla som efter flera turer numera ägs av Moderna Museet i Stockholm. Ännu dyrare var ”Vattenfall” som såldes på Bukowskis för drygt 24 miljoner härom året. Så dyr lär dock inte akvarellen ”Konversation” att bli. – Det är helt andra tider nu även om det finns en del som går mycket högt. Men jag räknar med att vår Dardel kommer att gå på drygt 300 000 kronor. Men det är auktion. Det kan bli mer eller mindre. Det beror på hur många och vilka som är med och bjuder. Pia Stael von Holstein vandrar bort mot ett vitrinskåp. – Dessa tre tror jag att det kommer att bli drag kring, säger hon och visar tre glasföremål. – De kommer från Skånska Glasbruket i Henrikstorp som var verksamt 1691-1760. Det är rustikt på riktigt. Det är faktiskt så att den som lämnat in kallskålen hittade den på en loppis, säger Pia Stael von Holstein och ler. – Det går att göra fynd om man bara har tid och kunskap. Det finns även ett par rop med anknytning till Landskrona. – Vi har en oljemålning av Martin Emond men vi har även två ringar som hans bror Emil Emond en gång i tiden gett till sin hustru Margit, säger Pia Stael von Holstein. I höstens kvalitetsauktion kommer även ovanligt mycket textilier att ropas ut. – Åter igen är det ett faktum att vi har mycket textilier. Vi har en fin samling av ett 20-tal jynnen, åkdynor och bänkalängder. Det mesta är tillverkat på 1800-talet och kommer från östra Skåne. – Inne på textilier så har vi nästan ofattbart många mattor i bra skick och just mattor är fortfarande mycket prisvärt. Bland de mer udda föremålen har redan den turkiska vaggan nämnts. Men det finns även sådant som en violstråke, pipor och annat smått och gott. Ett annat annorlunda objekt är tanden från en kaskelott. – Faktum är att jag var och tittade på ett par andra objekt hos en kund. Han hade en vän som var med och han sa att han samlade på nautika. Det ena gav det andra och nu ligger det alltså en kaskelottand med graverad dekor i vår monter, säger Pia Stael von Holstein och skrattar. – Det är ett valfångararbete, en souvenir, om amerikanska inbördeskriget. För den som vill lysa upp tillvaron finns en hel del lampor. En av dessa hänger över podiet. – Det är en PH-lampa och den är väldigt speciell, säger Pia Stael von Holstein. – Den är försedd med tio ljusarmar med vardera tre glasskärmar av bärnstensfärgat och mjölkvitt glas. Glasskärmarna har den klassiska PH-formen. Poul Henningsen arbetade hårt med att få till det perfekta ljuset och denna formen är bra. Auktionen äger alltså rum på Auktionsverkets hemsida den 29 november. Där hittar du också katalogen över samtliga objekt. Vill du titta närmare på dessa så har Auktionsverket öppet för visning på onsdag, torsdag och fredag nästa vecka mellan klockan 13 och 20 samt på auktionsdagen mellan klockan 10 och 14.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser