Annons

Landskronabo vill hjälpa ebolainsamling till Liberia

Det är många som engagerar sig i ebolakrisen i Västafrika. Igår skrev vi om att Röda Korset har startat en insamling men det är inte bara de stora organisationerna som har sina blickar riktade mot det krisdrabbade området. Landskronabon Jessica Gartsjö föddes i Liberia och hon bodde där tills hon var 12 år. Hon har idag kontakt med ett flertal personer i sitt gamla hemland och som den undersköterska hon är så skulle hon vilja göra mer.
– Helst av allt vill jag åka ner och hjälpa till. Jag känner att jag hade kunnat göra nytta, säger hon.
– Men de man behöver härifrån är läkare och i viss mån sjuksköterskor.

Jessica Gartsjö berättar om hur hon via olika organisationer engagerar sig för att kunna hjälpa till hemifrån.
– Jag gör en hel del via Liberia Dujar Association vilka bygger skolor i landet. Men även Svenska Utbildningsfonden för Liberia driver en insamlingskampanj som jag försöker nå ut med. Fördelen med dessa båda organisationer är att de redan har folk på plats. De behöver alltså inte lägga pengar på en massa flygbiljetter, hotell och annat, säger Jessica Gartsjö och förklarar.
– Ett land som Liberia fungerar inte som länderna i Europa. Där är det klaner som styr och många som ska ha betalt på resans väg. Men eftersom vårt folk är från Liberia så är mycket vunnet.

Annons
 

De insamlade medlen går bland annat till klorin.
– Det behövs i massor för att desinficera. Hygienen är a och o. Fram till för en vecka sedan hade Svenska Utbildningsfonden för Liberia donerat nästan 100000 klorinflaskor, säger hon, men pengarna går även till mat.
– Över 330000 portioner ris och 8300 liter matolja har köpts för de insamlade medlen.

Jessica Gartsjö uppmanar avslutningsvis Landskronaborna att skänka en tanke till de drabbade, särskilt med tanke på stundande storhelger.
– Jag kan inte komma på någon bättre julklapp än att man skänker en peng till de drabbade. Tänk tanken om folk hade lagt 10 procent av allt de lägger på julklappar och julmat till ebolainsamlingarna? Då hade många liv räddas. Vi pratar faktiskt om att hela byar är utraderade och för att få ett stopp på epidemin så måste vi som kan hjälpa till, avslutar hon.

Här kan du läsa mer:

Läs även: Röda Korset fokuserar på ebola

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser