Annons

Fyra kulturstipendiater firades på kulturmingel

I samband med ett kulturmingel på Landskrona Teater på torsdagen presenterade fyra kulturpersonligheter från Landskrona som får årets kulturstipendium. De fyra är Conny Blom, David Petersson Eklundh, Isabelle Olsson Nordehammar och Antonio Darwiche.

Det var stor spridning i kulturutövelser när årets kulturstipendiater presenterades på torsdagen. Två som sysslar med musik, en konstnär och en filmmakare fick utmärkelserna. Två av dessa var på plats när pressen kallades till teatern. Den ena var Isabelle Olsson Nordehammar som fick 10 000 kronor.  För tillfället går hon andra året på Performing Art School i Göteborg med inriktning musikal och just nu praktiserar hon på Göteborgsoperan genom att vara med i deras uppsättning av Kristina från Duvemåla.
– Jag har inte alltid gillat musikaler. Jag tyckte faktiskt det var ganska glyttigt när jag var yngre. Jag var då mer inne på tung mörk teater men sedan hände något när jag gick i gymnasiet, säger hon och ler.

Annons
 

Den andra som är på plats är violinisten David Petersson Eklundh som även han får 10 000 kronor.
– Dom ska jag lägga undan och köpa en riktigt bra fiol en dag, säger han.
– Att det blev fiol är kanske inte så konstigt. Min pappa spelar fiol och min mamma är pianolärare så musiken har funnits där alltid.

Tidigare i karriären spelade David Petersson Eklundh en hel del folkmusik på sitt instrument. Men på senare tid har det blivit allt mer klassisk musik.
De största tonsättarna är enligt stipendiaten Niccolò Paganini och Peter Tjajkovskij. Han har, trots sin ringa ålder (16 år) uppträtt som solist vid flertalet konserter.
– Det är kul att stå längst fram i rampljuset men jag tycker även det är roligt att spela i en ensemble, menar han.

De två andra stipendiaterna befinner sig utomlands och kunde därför inte vara med då stipendiet delades ut.

Antonio Darwiche fick 10 000 kronor och han studerar filmregi på New York Film Academy i Los Angeles.

Den fjärde och siste stipendiaten är Conny Blom som i dagarna befinner sig i Slovenien för att bygga en utställning tillsammans med sin hustru Nina Slejko Blom. Han erhöll 20 000 kronor.
– Det är dock inte bara för hans konstnärliga arbete utan även för att han har en föreläsningsserie som går ut på att öka förståelsen för konsten, säger Gunlög Stenfeldt, som sitter i den kommitté som utser stipendiaterna.
– I kommittén sitter företrädare från kulturnämnden men även från fritid- och kulturförvaltningen och vi kan nominera egna stipendiater om vi anser det behövas. Men i år kom det in tretton ansökningar och det tycke vi fick räcka.

Motiveringar:

Conny Blom
Conny Blom är internationellt och nationellt erkänd samtidskonstnär med Landskrona och slovenska Bukovje som bas. Med sitt konstnärskap sätter han Landskrona på den internationella konstkartan. Utöver sin konst driver han forskningsprojekt och CAC Bukovje/Landskrona tillsammans med konstnären Nina Slejko Blom. I Landskrona planerar han en föreläsningsserie för att öka kunskapen om samtidskonst.

David Petersson Eklundh
David är en exceptionell begåvning inom sitt instrument violin. Han har studerat på Kulturskolan sedan sexårsåldern och tidigt haft siktet inställt på en karriär som violinist. Som ensam elev på sitt instrument har han antagits till spetsutbildningen vid Nya Malmö Latin och har trots sin unga ålder mottagit flera utmärkelser.

Isabelle Olsson Nordehammar
Isabelle genomgår en krävande utbildning till musikalartist i Göteborg samtidigt som hon praktiserar med en roll i Kristina från Duvemåla. Hon har dessutom en ambition att dela med sig av sin kunskap och glädje för musik och teater till unga genom kulturläger på sommaren.

Antonio Darwiche
Genom en ambitiös och målinriktad satsning har Antonio sökt och blivit antagen till en treårig filmregiutbildning i Los Angeles. Han har redan producerat kortare filmer där han stått för manus, regi, ljud, ljus, klippning och egenkomponerad musik. Vi ser fram emot att se honom utvecklas inom sitt område.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser