Annons

Ian Berry skapade unikt porträtt av formel 1 – ikon

I samband med att Brasiliens Grand Prix i formel 1 avgjordes i helgen i São Paulo fanns den brittiske landskronabon och konstnären Ian Berry på plats och avtäckte ett porträtt av Ayrton Senna som han skapat.

I år är de 20 år sedan den brasilianske racerföraren Ayrton Senna dödskraschade i samband med San Marinos Grand Prix. För att hedra hans minne har Ian Berry i samarbete med Ayrton Senna Institutet skapat ett mästerligt porträtt av den allt för tidigt bortgångne Formel 1- stjärnan. Ian Berry, vars artistnamn är Denimu, skapar som den trogne Landskrona Direkt läsaren vet, sina konstverk av enbart jeanstyg.  Denna gång är porträttet gjort av jeans som en gång burits av racerförarens familj. Sennas familj har tillsammans konstnären valt ut den karakteristiska bilden av Ayrton som porträttet är baserat på. 30-årige Ian Berry hämtade inspiration från sin barndom, då han som 10-åring tillsammans med sina kompisar ofta spelade ett racingspel.
– Vi ville alla vara Senna, minns han.
– Senare i livet förstod jag att han är en av motorsportens genom tiderna största ikoner och hans arv lever vidare än i våra dagar, säger Ian Berry.

Annons
 

Ayrton Senna Institutet startades i november för 20 år sedan av Sennas syster,Viviane. Välgörenhetsorganisationen har fått internationell uppmärksamhet och stöder bland annat skolor och lärarutbildningar i Brasilien.
– Jag tycker det är vackert att porträttet skapats av jeans från hans egen familj. De har tagit hans arv på allvar och med stor omsorg förverkligat hans önskan att hjälpa barnen i Brasilien, avslutar Ian Berry som sedan i höstas arbetar i en atelje i Amsterdam.


Ian Berry och Bianca Senna, brorsdotter till den avlidna F1-ikonen visade upp porträttet för den samlade världspressen dagarna innan Brasiliens Grand Prix. Konstverket och Ayrton Senna Institutets verksamhet fick därmed stor spridning, inte minst i Brasilien och Storbritannien. Den brasilanska TV-kanalen Globo och brittiska Sky Sports sände och i veckan väntar en kortdokumentär om Ian Berry på BBC.

Se hur Ian Berry arbetade med porträttet i sin studio i Amsterdam

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser