Annons

Tio år av kräftgång

Sporten blickar tillbaka på ett mediokert decennium då BoIS gått från att vara ett Superettanlag med allsvenska ambitioner till ett division 1-gäng, som om vi ska vara realister, ska vara glada om man kan nå Superettan någon gång då och då.

Det är drygt tio år sedan Landskrona BoIS sparkade sin dåvarande tränare Janne Jönsson som tre år tidigare tagit upp laget i allsvenskan. Sedan dess har kompassnålen pekat nedåt och nästa år spelar BoIS i division 1.

Annons
 

Då, 2004 i augusti, låg BoIS pyrt till och när Janne fick sparken av styrelsen låg laget på nedflyttningsplats i allsvenskan. Andretränare Roar Hansen vikarierade under en match innan Mats Jingblad fick överta rodret.  Med nöd och näppe klarade sig laget kvar med den ”nya rösten” i omklädningsrummet men året därpå var det kört och rent av kunde en pensionerad Roland Nilsson briljera i kvalet när han hoppade in som spelande tränare för GAIS. Tio år senare kommer BoIS att fira sitt 100-årsjubileum i division 1.  Mats Jingblad däremot är tillbaka i Allsvenskan som sportchef för Hammarby. Outgrundliga är vägarna till framgång.

Det enskilt största misstaget BoIS gjort var att lyssna till personerna som satte flyttkartonger på Janne Jönssons garageuppfart, det näst största var att hörsamma Bernt ”Linkan” Lindgrens belackare.
Janne Jönsson var duktig på att förädla arvet efter ”Linkan” och hade ett finger med i utvecklingen av Alexander Farnerud och Jonas Olsson.  Han såg till att Daniel Nannskog blev en ikon i Norge och har varit starkt bidragande till att unga spelare lyckats ta klivet ut i Europa. Talangfabriken stängdes effektiv av Mats Jingblad som införde tjongbollar på IP.  Henrik Larsson försökte ge unga lirare chansen och under hans ledning knep laget en femteplats 2010, den bästa placering klubben haft tillsammans med Patrik Johanssons dito 2006, sedan Janne Jönsson fick sparken.
 
Kräftgången har pågått i tio år och BoIS har trots idoga försök mer eller mindre kickat samtliga tränare även efter Janne Jönsson. Åtminstone har skilsmässorna skavt ordentligt.
Namnkunnigt folk som Mats Jingblad, Anders Linderoth, Henrik Larsson, Hans Eklund, Jörgen Pettersson har passerat i revy.  Dagens tf tränare Patrik Johansson har varit en ekonomisk nödlösning sedan klubben entledigat Jörgen Pettersson och Rossi Eterovic med lön året ut. Idag återgår Patrik helt till klubbchefsrollen men han vet hur det känns att förlora ledningens förtroende. Efter elfteplatsen 2007 i Superettan tröt styrelsens tålamod.

”Vi ska lira tillsammans i BoIS igen”

2015 och BoIS firar 100 år. Janne Jönsson är på väg tillbaka till svensk fotboll, dock inte till Landskrona. Inte heller syns någon av Landskronapågarna som varit ute i Europa till.
– Vi ska lira tillsammans i BoIS igen, lät det för ett decennium sedan. Idag finns det inget som talar för att Alexander Farnerud, Johan Andersson, Rasmus Lindgren eller för den delen ärkeboisaren Jonas Olsson kommer att göra det. Pontus Farnerud vände hem till svensk fotboll men avslutade karriären i IFK Göteborg. BoIS var liksom aldrig aktuellt.
Möjligen kan man söka svaret i den svartvita karman. 
Som man behandlar andra blir man bemött själv.
 
Janne Jönsson har ödmjukt undvikit att ta bladet från mun. Idag har han en årsinkomst på tio miljoner kronor. Frågan är vad BoIS skulder uppgår till. Det sägs att en degradering till division 1 kostar klubben 7-10 miljoner i minskade intäkter. Har man råd med detta?

Idag har klubben styrelsemöte. Är det äntligen dags att dra riktlinjer som sträcker sig längre än ett återtåg som ska nå slutdestination redan hösten 2015?
BoIS affärsnätverk har växt. Alldeles säkert viktigt om man vill ha ett elitlag men det har skett i samma takt som trogna supporters slutat gå på IP.
Hur ska intresset för BoIS återvinnas?

Vågar man leta spelare i närområdet och finns kanske rent av en ny tränarkonstellation redan i huset. Skulle Billy Magnusson och Joakim Nilsson kunna göra det Sonny Johansson gjorde. Påbörja återtåget till eliten? Om så sker och killarna lyckas, glöm inte att tacka!
En BoIS-anda värd namnet hade varit något, varför då inte parallellt med en nyvunnen gemensam  Landskrona-anda?
Låt jubileumsåret sätta en nya agenda.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser