Annons

Samlingsutställning avslutar året på Pumphusets konsthall

KKV – Konstnärernas Kollektiva Verkstäder grundades av initiativrika konstnärer i Malmö 1973. Idag inhyser den grafiska delen av kollektivet ett 70-tal mer eller mindre aktiva konstnärer och sex av dessa avslutar utställningsåret på Pumhusets konsthall.
På Pumphusets kan man från och med imorgon, lördag beskåda grafiska alster av allehanda slag. Förutom tavlor så finns även skulptur. Dessutom hänger det en del skåp på väggarna. Det är verk av Kristina Nordin som bygger och trycker på trä. Hennes skåp utgör berättelser från skogens djup och fablernas värld.

När Landskrona Direkt tittar förbi på torsdagen är Jeannette Lindstedt på plats.
– Jag vill gärna komma ut från väggarna och jag jobbar gärna med rörelse. Jag låter bilderna bli skulpturer där rytm, rörelse och form, är de viktiga delarna, säger hon och visar upp sina verk.

Annons
 

En annan konstnär som är närvarande när vi kommer är Vera Olsson. Det som gör henne en aning speciell som grafiker är att alla hennes tavlor är unika.
– Jag har ingen upplaga vilket gör att varje tryck är helt unikt, säger hon och pekar på sina färglada tavlor.
– Just nu gillar jag färg men sådant ändrar sig. Tidigare var det svart som gällde, säger hon och skrattar.

En annan konstnär som ställer ut är Antje Nilsson som inspireras av solen, naturens mönster och strukturer i sina verk skapade med torrnål.
En spännande konstnär är Jukka Vänttinen som använder sig av konstarten mezzotint, vilket är en typ av konstgrafisk djuptrycksmetod. Tidigare använde konstnärerna kopparstick men numera är det plaster som gäller. Tavlorna är helt i svart och vitt och ytor lämnas till betraktaren att fylla ut med sin fantasi.
Han är väldigt speciell. Svärtan är det viktigaste i Jukka Vänttinens verk, säger Bernt Kulle, vice ordförande i Borstahusens Konstförening.

Den sjätte konstnären som ställer ut är Ellisif Hals vars objekt gränsar mellan skulptur och bild i något som ser ut som en dubbelprojektion.
– Precis som alla andra grafiska konstnärer så lägger hon ner oerhört mycket tid på sina verk. Hon sitter och skär ut detaljer och klistrar sedan allt och får det så se ut som att allt är i flera olika lager, säger hennes konstnärskollega Vera Olsson.

Samlingsutställningen har vernissage imorgon lördag mellan kl 12.00 – 16.00 med invigning klockan 13.00. Samtliga konstnärer kommer då att vara på plats.

Utställningen pågår till och med den 20 december.


Jeannette Lindstedts verk kommer ut från väggarna.


Jukka Vänttinen är speciellt känd för sina trappor men på Pumphuset finns även en del landskap att beskåda.


– Varje tryck är helt unikt, säger Vera Olsson som nu fått i färg i sina alster.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser