Annons

Avstängt vattentorn bakom ökade läckage

Sedan en tid tillbaka har vattentornet varit avstängt och istället har vattentrycket i kommunen styrts från Säby-intaget. Under samma period har Landskrona drabbats av onormalt många akuta vattenläckor.
– Vi har en del ny utrustning vid Säby-intaget och den har testkörts inför avstängningen av vattentornet som ska ske från den 10 november. Då ska Landskrona stad utföra en del pålningsarbetet intill kajen i Lustbåtshamnen. I gatan intill går vår huvudledning, så då måste vattnet stängas av under den vecka som arbetet pågår, berättar Lars Horrdin, gruppchef vid avdelning Rörnät på NSVA.

– Det stämmer att vi haft fler läckor än normalt den senaste veckan, säger han och menar att det troligen kan härledas till att vattentornet varit ur drift.
– Sker det stora uttag från någon industri så har inte tornet funnits där och utjämnat trycket, förklarar Lars Horrdin.

Annons
 

I samband med att huvudledningen byttes ut i Badhusgatan 2011 användes tryckstyrd vattendistribution i Landskrona under en period dock utan att några större bekymmer uppstod.
– Möjligen hade vi tur då men mest troligt är att de ledningar som nu gått itu varit sköra sedan tidigare, säger Lars Horrdin.
När det senast begav sig med tryckstyrd vattendistribution fördes det diskussioner på NSVA om vattentornet inte spelat ut sin roll. I dag är tonläget ett annat.
– Tornet ger stabilare tryck och minskar tryckslagen Så det kommer vi att fortsätta att använda oss av.

Redan idag fredag är det tänkt att tornets ledningar ska öppnas igen för att stängas av under en veckas tid när arbetet vid Lustbåtshamnen ska utföras.
– Förhoppningsvis ska distributionen vara jämnare vid nästa stopp. Vi har redan nu bättre koll på den nya utrustningen, avslutar Lars Horrdin.


Gatan mellan Seglarpaviljongen och Lustbåtshamnen håller på att ge vika och är i akut behov av underhåll. Arbetet med att åtgärda detta börjar den 10 november och då stängs åter vattentornet av.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser