Annons

Premiär för Biograf Maxim i december

Arbetet med att bygga om Biograf Maxim i Landskrona pågår för fullt. Praktiskt taget allt som kan rivas är rivit och sakta men säkert börjar arbetet med att bygga väggar, tak och golv att ta fart. Målet är att biografen ska kunna tas i bruk i december.

Det är inte mycket som tyder på att det har varit en biograf på Östergatan 13 i Landskrona idag. Framför allt inte om man tagit sig in i lokalerna. Lika svårt att tro är att det ska visas bio i lokalerna en bit in i december.
– Än så länge vågar vi inte spika något datum eftersom varje ingrepp i den gamla fastigheten förändrar tidsschemat. Men vårt mål är att vi ska kunna visa bio i december. Men exakt vilken datum det ber jag om att få återkomma med, säger Peter Fornstam, delägare och drivande kraft i Svenska Bio vilka nu står bakom biografen.

Annons
 

Landskrona Direkt mötte på tisdagen upp med Tobias Berg som kommer att vara platschef när portarna slås upp och han är inte orolig för att allt ska bli klart i december.
– Jag var med i slutet då Svenska Bio byggde upp en salong i Kristianstad tidigare i år och jag minns att jag tänkte att det inte fanns en chans att allt skulle bli klart men det blev det. När väl uppbyggnadsarbetet börjar på allvar så går det fort, säger han medan han visar runt i lokalerna.

Vi gör entré genom en dörr ungefär där den gamla godismaskinen stod och vi kan direkt konstatera att inget kommer att bli sig likt. Bara några steg in i lokalen är det svårt att på rak arm orientera sig i förhållande till hur biografen såg ut tidigare.
– Det har hänt mycket. Samtidigt som en del väggar rivits så har andra byggts upp, förklarar Tobias Berg.

Det kommer att bli tre salonger i huset som sammanlagt kommer att kunna ta 150 gäster. Salong 1 och 2 som kommer att ligga där den tidigare salongen låg och kommer att ha 64 respektive 59 platser och i salong 3 som placeras i den lokal som tidigare var en butik, Hjärtans Lust samt foajén till bion innan, kommer att finnas 27 platser.

När Landskrona Direkt konstaterar att stolarna inte kommer att vara monterade i golvet utan i de lodräta delarna av trappor kontrar Peter Fornstam direkt.
– Stolar? Vill man sitta på stolar får man åka till Filmstaden i Helsingborg. Vi kommer att ha fåtöljer, säger han och skrattar.

Förutom behagliga fåtöljer, varav en del kommer att ha dubbla armstöd, så kommer bion att förses med den senaste tekniken.
– Filmrullarnas tid är förbi i Landskrona, säger Tobias Berg som själv hämtat rullar på säckakärra för att sedan klippas ihop och köras.
– Det här blir helt digitalt. Då kan vi enkelt via datorn välja vilka filmer som ska visas i de olika salongerna. Där har tekniken verkligen gjort stora framsteg.

Till vardags hjälper Tobias Berg till på Senska Bios biograf i Kristianstad om han inte är i Landskrona. Så mycket med själva byggandet har han dock inte att göra och det har inte Peter Fornstam heller även om han då och då ses iklädd snickarbyxor när det ska byggas.
– Det är helt och hållet fastighetsägaren Paulssons som sköter den biten i Landskrona och mitt intryck är att de gör ett mycket gott arbete. Så nu hoppas vi att det inte dyker upp några överraskningar. Gör det inte det så öppnar vi i december, avslutar biochefen.

Kan det kanske rent av bli så att Biograf Maxim står klar till premiären av Hobbit: Femhäraslaget den 10 december?


Utåt Östergatan kommer salong 3 att ligga. Duken kommer att vara på väggen utåt gatan men fönstret kommer att finnas kvar bakom duken. Salong 3 kommer att ha 27 fåtöljer.


Snabbskiss på hur biofåtöljerna kommer att monteras.


Här hängde bioduken tidigare men snart så är där en ljudisolerad vägg för att akustiken ska bli optimal i salongen.

I taket sitter hundratals meter av rör som bland annat kommer att leda till lampor i taken.


Idag är lutningen i lokalen kraftig men när allt är klart så är golven helt plant. Därefter byggs trappor där fåtöljerna kommer att fästas.


Här är den gamla nödutgången från balkongen som är ett minne blott. Den enda del som återstår är den som ligger närmast Östergatan. Där kommer projektorerna till salong 1 och 2 att finnas.


Som mest kommer golvet att höjas cirka en meter. Öppningen till vänster är ingången till salong 2.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser