Annons

Nytt manfall kan drabba BoIS

På söndag spelar  BoIS sin kanske viktigaste match under detta årtusende. En direkt nedflyttning till division 1 kan vara slutet för klubben i elitsammanhang för lång tid framöver. Rent av kan 15 spelare kan vara på väg att lämna BoIS hur det än går. Landskrona Direkt har blickat bakåt och med facit i hand så skulle det närmast vara ett mirakel om laget skulle hänga kvar i Superettan. Bland annat tappade laget elva spelare inför denna säsongen.

Inför säsongen 2014 beslöt BoIS att inte förnya kontrakt med elva spelare varav de flesta hade en mer eller mindre säker plats i startelvan. Linus Malmqvist slutade på grund av skador med fotboll på elitnivå och de övriga tio var Fredrik Svanbäck, Fredrik Olsson, Mohammed Zaaroura, Alexander Nilsson, Liridon Leci, Patrik Åström, Tobias Malm, Belvin Licina, Mathias Andersson och Max Mölder. Under säsongen lämnade även Bill Halvorsen och Christoffer Tapper Holter och dessutom blev två av lagets mest tongivande spelare, Fredrik Karlsson och Amethyst Bradley ”Surprise” Ralani,  långtidsskadade.
På vårkanten skedde även stora förändringar i styrelsen och som att det inte var nog så fick såväl sportchef Mats Aronsson som tränarna Jörgen Pettersson och Georg ”Rossi” Eterovic sparken mitt under säsongen. Mitt i krisen figurerade BoIS i diskussionerna om uppgjorda matcher, ett faktum som fortfarande kvarstår då utredningen fortfarande pågår. Med detta facit är det kanske inte så konstigt att läget är minst sagt prekärt för BoIS.

Annons
 

Frågan är då vilka förutsättningar laget har om de åker ner i ettan. Igår skrev vi att Erik Andersson och Andrew Stadler är mer eller mindre klara för nya klubbar. Dessa har dock längre kontrakt så där kan BoIS räkna in välbehövliga slantar. Annat är det med följande spelare vars kontrakt löper ut den 30 november. Martin Rudolfsson, Cheikk Sarr, Andreas Dahl, Surprise, Alexander Tkacz, Fredrik Karlsson, Rasmus Alm, Niklas Uddenäs, Karim Sadat, Mattias Adelstam, Kim Persson, Robin Hofsö och Cimon Lydén.
– Vi har valt att avvakta med diskussionerna till vi är i mål med säsongen, säger Patrik Johansson.
– Ingen av spelarna har dock deklarerat att de vill lämna.

Så snart säsongen är slut så blir det ett intensivt arbete med att få saker på plats utifrån de då givna förutsättningarna. Det gäller både ekonomi, organisation och spelartrupp. Oavsett vad som händer så har det skett uppsägningar på kansliet vilket kommer att innebära att det redan nu innebär att arbetet där måste organiseras annorlunda framöver.

I dagsläget vill dock inte tränaren fundera längre fram än till på söndag då avgörandet kan ske i Sundsvall.
– Prio ett just nu är Sundsvall borta på söndag. Jag skulle uppskatta om vi kan fortsätta diskussionen när vi är i mål med säsongen. Alternativt att du kommunicerar med ordförande Gabriel Munck  i och med att mitt fokus helt är på de matcher som återstår, säger Patrik Johansson.

Han svarar dock på frågan hur hans egen situation ser ut och kommer att se ut 2015.
– Planen är att jag ska återgå till att bara vara klubbchef och processen med att leta ny tränare är igång. Det är inte aktuellt att kombinera rollerna nästa år. Såklart finns det tänkbara kandidater men den diskussionen för vi internt.

Skulle BoIS åka ur Superettan kommer klubben att förlora miljontals kronor i intäkter. På en sponsorträff nyligen nämndes siffran 8-10 miljoner kronor. Patrik Johansson tror att siffran kan stämma medan ordförande Gabriel Munck hoppas att den är överdriven.
– Det är omöjligt att veta exakt men jag hoppas och tror att tappet blir lite mindre. Kanske i storleksordningen 7-8 miljoner kronor, spekulerar han.

Ordföranden vill inte heller gå händelserna i förväg och spekulera i hur många spelare BoIS kan bli av med till nästa säsong. Han medger dock att läget är tufft och även spelare som har kontrakt även nästa år lämnar.
– Vi får se över hur kontrakten ser ut och det kan bli aktuellt med omförhandlingar. Men som sagt. Vi har inte facit i hand ännu och därför är allt bara funderingar. Nu ska vi åka upp till Sundsvall och ge hundra procent och försöka med alla medel att hänga kvar i Superettan. Allt annat är av underordnad betydelse idag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser