Annons

Utställning om polsk motståndsman

Från riksdagshuset till Pumphuset kommer nu en utställning om Polens motsvarighet till Raul Wallenberg, motståndsmannen Jan Karski.

På söndag klockan 15 inviger Lennart Söderberg, fd ordförande i kommunfullmäktige, och Klementyna Mateja, press- och kulturattaché vid Polens ambassad, utställningen ”The world knew – Jan Karski’s mission for humanity” på Pumphuset.
Utställningen visar ett omfattande bildmaterial om den polska diplomaten och officeren Jan Karskis liv.
 
Jan Karski var diplomat och officer. När Tyskland angripit Polen 1939 blev han polska motståndsrörelsens kurir. Efter Wannseekonferensen 1942 utsågs han av Polens exilregering i London att informera om den systematiska utrotningen av Europas judar som pågick i det ockuperade Polen. Han träffade den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt 1943 och lämnade det första budskapet om utrotningen. Men reaktionen uteblev trots att han kunde berätta om självupplevda händelser i ghettot dit han smugglats in för att skaffa sig direkt insideinformation.

Annons
 

Under den första efterkrigstiden kände ingen till hans insatser för Europas frihet men sedan 1980-talet har den varit välkänd. Han betecknas som en av de ledande motståndsmännen i världen och har fått många prestigefyllda hedersbetygelser bland annat den amerikanske presidentens frihetsmedalj, tilldelad postumt av Barak Obama 2012.

Utställningen är producerad av Historiska museet i Warszawa för Polens regering och kommer att vara öppen för allmänheten vardagar 10-15 fram till och med den 12 november på Pumphuset i Borstahusen.

Läs mer:
”Hans vittnesmål kunde ha stoppat förintelsen av Europas judar” i DN Kultur

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser