Annons

En blodig historia på museet

I konkurrens med döden och kärleken är mens med på topp 3-listan över mest intressanta konstnärliga teman, det påstod serietecknaren och radioprofilen Liv Strömquists i sitt Sommarprogram i P1 ifjol somras.
Den svenska mensvågens startmotor har på söndag vernissage på sin utställning Blood Mountain på Landskrona museum.

Onsdagens Kobra på SVT ägnades helt åt mens. Under förmiddagen hade ett i landskronamått mätt stort pressuppbåd slutit upp på museet för att få en förhandstitt på Liv Strömquists utställning Blood Mountain. Vad är egentligen grejen med att göra en grej av menstruation?
– Det är alltid en spänd stämning kring mens, menar Liv Strömquists som i sitt aktuella album ”Kunskapens frukt” tagit ett helhetsgrepp på hela det kvinnliga könsorganet. I utställningen visas kapitlet Blood Mountain i sin helhet. Här skärskådas mens med humorn som vapen, från
allmogesamhällets syn på mensblodetets magiska krafter till den menstruerande skridoskoåkande olympiern som sträcker benet i luften och blottar sina rödfläckade trosor.
– Den väckte obehag på Grafikens hus, säger hon och syftar på skridskoprinsessan.

Annons
 

Även urval ur hennes tidigare produktion finns med i utställningen och i en röd soffa (vad annars?) kan man slå sig ner och läsa Liv Strömquists fem seriealbum.

Liv Strömquist slog igenom med seriealbumet ”Hundra procent fett” 2006. Med vass satir synliggör hon maktstrukturer i både media och vardagsliv. Att vända och vrida på perspektiv är något som är utmärkande för hennes serier. Och hon gör det alltid med stor känsla för hur vi pratar, tidens modeuttryck, jargong och klyschor. På söndag kan du prata med henne då hon närvarar vid vernissagen som pågår 14-16.

Blood Mountain visas fram till och med den 1 februari 2015.

Under höstlovet kommer illustratören och serietecknaren Karolina Bång att på onsdag och torsdag 13-16 hålla i workshops för höstlovslediga. Det är bara att droppa in!


Blood Mountain kan upplevas provocerande för en del, andra har gått vidare. Trots allt har hälften av jordens befolkningen mens en vecka i månaden.


Liv Strömquist bilder är underhållande satir men även folkbildande.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser