Annons

Tony Johansson signerar sin debutroman ”Den tredje passageraren”

Det är inte varje dag det släpps en politisk thriller som utgår från Landskrona. Tidigare i veckan skrev vi om Tony Johanssons debutroman, ”Den tredje passageraren” och ikväll under Kulturnatten sitter författaren i Akademibokhandeln och signerar sitt färska alster. Landskrona Direket tog pulsen på honom, timmarna innan boksigneringen.

Vilken är din relation till Landskrona idag?
– Jag har ju fortfarande många vänner i Landskrona och stan ligger mig varmt om hjärtat. Jag har alltid gillat Landskrona och även om jag sällan har ärenden dit nuförtiden, händer det att jag tar en avstickare och bara går runt på gatorna. Förr åkte jag ofta till Ålabodarna för att fiska havsöring – det är ju förmodligen västkustens bästa havsöringslokal. Men det hinner jag sällan numera.

Annons
 

– Jag försöker följa med vad som händer i stan – åtminstone vad som händer i politiken. Och ja, jag läser Landskrona Direkt då och då.

Har du redan nu hunnit fundera på en uppföljare till Den tredje passageraren och blir det rent av på regeringsnivå nästa gång nu när kanalen dit är öppnad?
– Ja, jag lägger i detta nu sista handen vid manuskriptet till ”Det största avslöjandet”. Beräknar vara klar med det under tidig vår. Sedan finns det ett utkast på den tredje och avslutande delen – ”Svensk anknytning” – som kommer att knyta ihop hela säcken. Det visar sig nämligen att det som hände i Landskrona 2001 endast är toppen på isberget. Det finns någonting mycket större under ytan som återstår att avslöja.
– Den tredje passageraren utspelar sig ju redan ”på regeringsnivå” – och lustigt nog spelar ju en justitieminister en föga vacker roll. Men den är en i dessa delar helt fiktiv. Vad som händer i uppföljarna tänker jag inte berätta.

Hur har mottagandet varit för boken?
– Läsarreaktionerna har varit väldigt positiva. Jag väntar med spänning på recensionerna.

Har du någon förebild för journalisten Erik Larsson?
– Ja. Men det tänker jag inte avslöja nu. I tredje boken kommer den samhällsorienterade läsaren möjligen att förstå.

Många bär på en författardröm, vilka tips har du att komma med?
– Varva läsande och skrivande. När du själv börjar skriva kommer du att alltmer uppfatta hur andra går till väga i sitt skrivande. Så kan du lära dig väldigt mycket.

– Sedan tror jag att det är bra att ha lite hybris men samtidigt vara realistisk. Man måste verkligen tro på det man gör, och skriver man för att bli publicerad måste man tro att det man gör faktiskt är bra nog att bli publicerat. Samtidigt måste man förstå att chansen att bli publicerad – rent statistiskt – är minimal.

– Men kom ihåg: alla har något att berätta och även om du inte blir publicerad kan du säkert ha nytta av att berätta det du vill berätta åtminstone för dig själv. Man får många insikter om sig själv och om sin omgivning när man väl sätter sig ner och börjar skriva och fundera.

Vem och vad läser du själv?
– En salig blandning, ofta läser jag utan någon som helst tendens, vilket bokhögen på mitt nattduksbord vittnar om. Där ligger nu: Den trägne odlaren av Le Carré, Lyckliga slut av Alakoski, Resan till Barbarien av Myrdal, Frans och Lars av Kalle Holmqvist samt I Ondskans spår av Peter Robinson.

Vem ser du gärna regisserar Den tredje passageraren på bioduken?
– Haha, på tal hybris. Nåväl, du är inte den förste som påpekar att boken har filmiska kvalitéer. Men jag kan inte peka ut vem det skulle vara. Men eventuella regissörer på jakt efter en riktigt bra historia – som också försöker säga något om vår samtid – är välkomna att slå en pling.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser