Annons

Jörgen Pettersson: – Risken är stor att fler var inblandade

Jörgen Pettersson var tränare i Landskrona BoIS förra säsongen när misstankarna om läggmatcher slog ner som en bomb. I juni i år fick han lämna sitt uppdrag och med distans till vad som hänt så skulle han inte bli förvånad om det var fler spelare som var involverade i läggmatcherna.

Den 11 juni i år fick Jörgen Pettersson lämna sitt uppdrag som tränare i Landskrona BoIS. Hans lag hade med minsta möjliga marginal klarat sig kvar i superettan 2013. Därefter gjorde sig klubben av med i stort sett en hel startelva vilket innebar att förutsättningarna inför 2014 inte var de bästa.
Frågan är om läggmatcherna och spekulationerna om mutade spelare lade grunden för hans entledigande.
– Om man säger så, att om vi inte haft läggmatcher och misstankar om spelare som medvetet velat förlora, så hade vi hamnar på övre halvan i tabellen förra säsongen. Det är jag 110 procent säker på. Och då hade utgångsläget inför denna säsong, både ekonomiskt och sportsligt, varit annorlunda, säger Jörgen Pettersson till Landskrona Direkt.

Annons
 

Det började med att tränaren blev inkallad till styrelsen och där fick han informationen om misstankarna.
– Min första reaktion var att det inte kunde vara sant. Jag kunde inte tro att vi hade spelare som inte ville vinna matcherna, säger han och fortsätter.
– Men man är bara människa och efter hand som jag tänkte efter så förstod jag att något var galet.

Efter beskedet förbjöds Liridon Leci samt en spelare till att träna eller spela för klubben. Resterande trupp pratade genom allt men stämningen var allt annat än god.
– Det var två spelare som var deras vänner och som de umgåtts med både på planen och privat. Sådant sätter spår och det märktes tydligt. Spelarna blev mer försiktiga, vågade inte göra några misstag och så vidare och då blir spelet lidande. Varje träningspass, varje match var en kamp om överlevnad, förklarar han.

Jörgen Pettersson är inte främmande för tanken att fler spelare kan ha varit involverade.
– I sådana fall som hos oss så agerar de som lägger sig aldrig själv. Jag tror tyvärr att risken är stor att fler var inblandade, säger han.

Idag gör Jörgen Pettersson inte något speciellt. Han jobbar inte och är inte heller involverad i någon klubb. Under en period funderade han på att helt släppa fotbollen men kärleken till sporten har kommit tillbaka.
– 2013 var inget roligt år. Jag tappade all energi. Under en period funderade jag på varför jag skulle hålla på men efterhand så har känslan att vinna över de som fuskar kommit tillbaka. Fotboll är det roligaste som finns och det onda ska inte få vinna, säger han.
– Jag har fått en del erbjudanden och jag får se vad som händer till nästa säsong. Jag varit runt i olika storklubbar och hälsat på, skapat kontakter och hittat nya idéer. Det kan bli allt från ett chefstränarjobb till ungdomsengagemang. Vi får se.

Jörgen Pettersson har sysslat med fotboll på högsta nivå i decennium, såväl i Sverige som utomlands, men personligen så har han aldrig fått några erbjudanden om pengar för att medvetet förlora och han tror inte heller att någon i hans lag varit mutade.
– Inte när jag har varit med. Jag har haft några klubbkamrater som talat om uppgjorda matcher, bland annat i Italien för länge sedan men personligen har jag inte hört eller sett något.

Att spelskandalen har gett en knäck åt såväl BoIS som fotbollen i helhet råder det ingen tvekan om. Det kommer även att drabba spelare långt in i framtiden.
– Spelare, framför allt de som kommer från andra länder kommer att få det mycket tuffare att komma hit, avslutar Jörgen Pettersson.

Läs även: Anonymt tips till BoIS avslöjade spelskandal

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser