Annons

Bokrelease – En berättelse om integration genom idrott under 20 år

På lördag klockan 19.00 är det stor bokrelease på Folkets hus. Det är föreningen Bosna Basket som ger ut en 200 sidor lång redogörelse från föreningens bildande 1993 till 2013 då basketen är ett minne blott.

283 registrerade spelare från 17 olika nationaliteter har spelat med Bosna Basket och 837 har tränat med något av lagen under cirka 20 år. Föreningen har dock mer varit ett integrationsprojekt än en basketklubb.
– Det började med att barnen till de som kom från Balkan i början av 1990-talet inte hade så mycket att göra. Men basket gillade dom. De hade dock inga hallar att tillgå och spelade därför på betongplaner. Vi fick också ett bollnät med tolv basketbollar ifrån West Wind vilket gjorde att de kunde spela, minns Ferid Lukacevic, en av grundarna och den som varit fundamentet i föreningen sedan starten 1993.
– Sedan upptäckte ungarna att dom var duktiga och då hjälpte jag dom att starta en förening och så föddes Bosna Basket 1993.

Annons
 

Men parallellt med basketen så hände det mycket annat i klubben.
– Vi hade bland annat insamlingar av förnödenheter som fraktades ner till Bosnien. Och dessutom hade vi som mål att försöka komma närmare samhället och detta gjorde vi exempelvis genom att gå ut med att vi ville ha spelare, ledare och styrelsemedlemmar från andra länder, inte bara från Bosnien, fortsätter Ferid Lukacevic.

Admir Lukacevic, son till Ferid och en av killarna som lirade basket, arbetade också hårt för att sprida sporten och samtidigt försöka hjälpa bosnier in i det svenska samhället. Han och några andra åkte runt till stadens alla skolor och tränade basket med elever och försökte även få ungdomarna, bland annat i byarna runt tätorten, att spela basketboll.

Bara några år efter bildandet visade klubben framfötterna i seriesammanhang. 2005 kom herrlaget så långt att man vann division två och kvalade till ettan. Men där skedde en vändning. Sedan dess har basketföreningen successivt tömts på spelare och idag har man inget lag.
– Killarna skaffade familjer och så vidare och sakta men säkert blev vi mindre och mindre, säger Ferid Lukacevic.
– Men vi har fortfarande lokal och en hel del social verksamhet. Därför kommer vi i november i år att bredda föreningen så att det blir en med blandad verksamhet och målet är att även svenskar och Landskronabor från andra länder ska vara med.

Nu är alltså föreningens historia nertecknad och allt ges ut i en tvåspråkig bok (bosniska och svenska) som släpps på lördag.
– Det har varit ett oerhört intressant jobb. Föreningen har sparat alla protokoll och allt annat om föreningen, säger journalisten Fikret Tufek som skrivit boken och som ger förklaringen till varför boken släpps först nu och inte under jubileumsåret som först var tänkt.
– Det gick helt enkelt inte. Jag trodde det skulle ta 3-6 månader att skriva boken men det tog två år. Så mycket dokumentation finns det och jag har gått genom allt.

– Boken handlar egentligen minst av allt om basket. Den handlar om bosnier som kom till Sverige och hur dessa successivt integrerats i samhället, avslutar Ferid Lukacevic.

Med anledning av att boken ges ut på lördag så arrangerar föreningen en releaseträff på Folkets hus klockan 19.00. Då kan boken, som tryckts i 500 exemplar, köpas direkt. Man kan även köpa boken senare genom att kontakta föreningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser