Annons

Stig Lindberg dekorerade folkhemmet

Tisdagen den 7 oktober höll Anna Larsdotter föredrag hos Föreningen Norden och Bibliotekets Vänner på Stadsbiblioteket.
– Anna berättade sakkunnigt och trevligt om allkonstnären Stig Lindberg inför hundratalet intresserade åhörare, meddelar Per Månsson.

Stig Lindberg blev känd för den konsthantverksintresserade publiken 1942 med utställningen ”Fajanser målade i vår” som visades i Gustavsbergsbutiken vid Birger Jarlsgatan i Stockholm. Hyllningarna ville aldrig ta slut och Lindbergs originella fantasi och omåttliga lekfullhet började sin vandring in i svenskarnas medvetande.
Om det var Per Albin Hansson som byggde folkhemmet, så var det Stig Lindberg som dekorerade det. Att Lindbergs inflytande snabbt blev så massivt berodde bland annat på att det efter andra världskriget var dags för det fula Fattigsverige att omdanas.

Annons
 

Men Stig Lindberg var också en kontroversiell person vars nästan övermänskliga energi väckte starka känslor hos omgivningen.

Efter föredraget serverades en lättare förtäring.

Nästa arrangemang”Kura skymning” blir måndagen den 10 november på Stadsbiblioteket kl. 18.30.  Sammankomsten sker i samverkan med Stadsbiblioteket. Ingen avgift och ingen föranmälan. Kaffe och kaka.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser